De Stichting Pathena bestaat alweer zeven jaar en heeft in die periode al heel wat activiteiten ontplooid om jeugdtalenten te helpen bij hun schaakontwikkeling. Een van de terugkerende activiteiten is het zogenaamde ChessMates toernooi  dat afwisselend in Rotterdam, Parijs en Moermansk wordt gehouden.
Ook in 2019 wordt het toernooi georganiseerd, waarbij dit jaar naast de bovengenoemde teams ook teams uit Ierland, Engeland en Tunesië zullen meespelen. Het toernooi wordt gehouden van 29-31 maart in Parijs. De jeugdteams bestaan uit tien spelers uit diverse leeftijdscategorieën.
Op 29 maart zullen de drie vaste deelnemers (Ile de Paris, Pathena Rotterdam en Moermansk Chess Regio) hun samenwerking verder bestendigen door een overeenkomst te tekenen onder de noemer ChessMates™. Met dit charter verbinden ze zich aan het minimaal eens in de 3 jaar organiseren van een toernooi, waar alle 3 de teams aan mee doen, aangevuld met enkele andere teams. Het wordt een feestelijke ondertekening op 29 maart om 14:00 uur in Hôtel de Lauzun in Parijs in aanwezigheid van onder andere de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk.
Zie ook de website van Pathena