In het Deloitte NK Schaken blijven Iozefina Paulet (binnenkort Werle) en Rosa Ratsma in de winning mood. Beiden wonnen hun partij uit de vierde ronde. Paulet voert de ranglijst aan met 3,5 punt, op een halfje gevolgd door haar naaste concurrente uit Voorschoten. Op het vinkentouw zitten Arlette van Weersel en Machteld van Foreest met 2,5 punt. De jonge Groningse weert zich tot nu toe uitstekend.
Volgens internationaal meester Stefan Kuipers, die elke ronde van deskundig commentaar voorziet in de livestream, speelde Paulet tegen Eline Roebers het middenspel na de Caro-Kann sterk en overtuigend. Ze won een pion die voldoende bleek voor de overwinning.
Ook Rosa Ratsma speelde een interessante partij. Ze richtte zich met wit op de geïsoleerde centrumpion van Anna-Maja Kazarian die aanvankelijk voldoende tegenspel creërde, totdat de jonge Wassenaarse in een matnet verzeild raakte.
Interessant was ook de ontmoeting tussen Tea Lanchava (wit) en Arlette van Weersel. Lanchava, gekweld door ziekte, bracht met 12. Pxf7 een interessant stukoffer dat leidde tot ongelijke materiaalverhoudingen. In een complexe stelling ging de Amerfoortse zetherhaling uit de weg op zoek naar de winst. In plaats daarvan incasseerde zij opnieuw een nederlaag. Schaken kan soms bikkelhard zijn.
De partij tussen Machteld van Foreest en Maaike Keetman leverde de Taimanov-variant op van het Siciliaans. Volgens Stefan Kuipers kwam de jonge Groningse goed uit de opening die haar een kwaliteit opleverde. Nadat Van Foreest deze weer had teruggegeven resteerde een toreneindspel met pluspion dat de witspeelster echter niet wist te winnen.
 
Sokolov blundert
Ook in het algemeen kampioenschap viel er voldoende te beleven. Niet zo zeer bij de partijen tussen Benjamin Bok en Jorden van Foreest en Sergey Tiviakov en Jan Werle; beide duels eindigden snel in remise.
Opwinding zat er wel in de partij tussen Erwin l’ Ami en Erik van den Doel. L’Ami won weliswaar twee pionnen ten koste van het initiatief. Toen bleek dat zijn Leidse tegenstander voldoende compensatie had, besloten beide heren tot een puntendeling.
Dramatische ontwikkelingen speelden zich af in de partij tussen Ivan Sokolov (wit) en Lucas van Foreest. Op de 31e zet verrekende Sokolov zich met 31.Txe5 vreselijk toen bleek dat hij twee zetten mat zou gaan. Het betekende ook de tweede opeenvolgende zege van de jonge Groninger. Lucas van Foreest bezet nu samen met Benjamin Bok met 2,5 uit 4 de gedeelde tweede plaats, een half punt achter zijn broer Jorden die de ranglijst aanvoert.