Max Warmerdam kwam vandaag aan zijn derde volle punt, maar op een manier die absoluut niet prettig was. Toen deze vierde ronde al begonnen was, stond Roeland Pruijssers, om tien voor twee, met autopech op de snelweg en hij belde de organisatie dat hij nooit meer op tijd (dat wil zeggen 14.30 uur, maximaal een uur na de aanvangstijd) in de speelzaal kon zijn.
Uniek en tragisch voorval
Arbiter Arno Eliëns legde Roeland uit dat hij dan de partij zou verliezen, waarop deze meteen opgaf om organisatie en medespelers niet langer in onzekerheid te houden. Een voor het NK uniek en tragisch voorval. Voor Warmerdam was het een soort Pyrrhus-overwinning: “Als de partij toch was doorgegaan met een tijdsvoorsprong voor mij, had ik een psychologisch nadeel gehad. Maar dit voelt ook heel raar.” Zo miste Pruijssers op een bijzonder vervelende manier zijn laatste kans om aan te haken in de titelstrijd (hij moest winnen van Warmerdam vandaag). Warmerdam zelf gaf toe dat hij voor deze vierde ronde extra gespannen was geweest, “meer gespannen dan twee dagen geleden voor de cruciale partij tegen Hing Ting Lai.”
Twee Limburgse grootmeesters
Het voordeel was dat er nu twee Limburgse grootmeesters in de analyseruimte zaten (Max Warmerdam en de voorzitter van het Max Euwe Centrum, Paul van der Sterren) om commentaar te geven op die ene overgebleven partij, waarin Hing Ting Lai tegen Robin Swinkels voor zijn laatste kans op de titel vocht. Hij kwam zeer ver in een adembenemend gevecht. In de zogenaamde Catalaanse Opening offert wit tijdelijk een pion; Hing Ting Lai maakte dat permanent. Hij koos niet voor de meest moderne aanpak, maar wel voor eentje die gezond oogde. Robin Swinkels moest zich in allerlei bochten wringen om zijn stukken op goede velden te krijgen, maar zelf was hij behoorlijk positief over zijn stelling. Hing Ting Lai kon op meerdere momenten de pion terugwinnen, maar dat leidde vaak tot een eindspel waarin juist Swinkels goede kansen zou hebben gehad.
Revelatie van dit NK
De Amsterdamse meester – de revelatie van dit NK mogen we wel zeggen, zeker als we de knockout-fase in oktober meenemen in de beschouwing – koos ervoor de stelling vast te houden en zwart te blijven bestoken met kleine dreigingen. Het verdedigen was moeilijk, en na een paar onnauwkeurigheden kwam Swinkels in grote problemen. De climax kwam in de tijdnoodfase, toen Hing Ting Lai met de fraaie doorbraakzet 31.d5! op de proppen kwam, een zet die Swinkels niet had gezien. Nog een pion in de aanbieding, en wel eentje die zwart op drie manieren kon slaan! Maar het betekende wel een bijzonder gevaarlijke aanval op de koning van Swinkels. Na de tijdcontrole, op de 41ste zet, kon Hing Ting Lai kiezen voor zetherhaling en remise, maar daar had hij dus niets aan en na ruim een kwartier peinzen deed hij een gevaarlijke winstpoging. Nu was het tijd voor Swinkels om ‘in de denktank’ te gaan. Hij vond de juiste verdediging en nu bleek er alsnog niet meer dan remise in te zitten voor wit.
Waar Pruijssers autopech had, zou gezegd kunnen worden dat Hing Ting Lai ‘stellingspech’ had omdat er ondanks zijn elegante en behoedzame aanvalsspel toch geen winst in zat. Daarmee liep Warmerdam uit naar 1½ punt voorsprong met nog twee ronden te gaan.
Uitslagen
Uitslagen ronde 4:
Warmerdam-Pruijssers 1-0 (reglementair)
Hing Ting Lai-Swinkels ½-½
Stand:
Warmerdam 3½
Hing Ting Lai 2
Robin Swinkels 1½
Roeland Pruijssers 1
: