In de tiebreaks bij het Deloitte NK Algemeen was Nico Zwirs als eerste door. Na een remise in de eerste partij (in rapidtempo: 25 minuten bedenktijd en 10 seconden per zet erbij per speler) strafte hij in de tweede partij wat al te frivool spel van Sipke Ernst hardhandig af. Ernst moest zijn dame offeren, maar kreeg daar niet genoeg voor: 1½-½ en Zwirs naar de volgende ronde.

Spannender

Al wat spannender was het in de match tussen Hugo ten Hertog en Erik van den Doel. Ten Hertog was te ambitieus in de eerste partij en zijn verzwakte stelling werd opengebroken door Van den Doel, maar in de tweede partij won Ten Hertog doordat Van den Doel in een goede stelling veel te voorzichtig te werk ging. Na een boeiende derde partij (snelschaak nu: 10 minuten en 10 seconden per zet erbij voor elke speler) die in remise eindigde, was Van den Doel in de vierde partij steeds aan het roer en hij won in het verre eindspel. Zo ging de favoriete grootmeester uit Leiden terecht door naar de derde ronde, maar wel na zware strijd.

Tot het gaatje

Hing Ting Lai en Ruud Janssen gingen helemaal tot het gaatje. De eerste twee partijen werden remise, waarbij Janssen in de tweede partij een gewonnen toreneindspel niet tot een goed einde wist te brengen. Bij de eerste tien minuten-partij leek Janssen vervolgens wat druk op te bouwen, maar Hing Ting hield de controle met ijzeren hand en won in een gewonnen stelling op tijd. Er volgde een geweldige comeback van Janssen, die in Hing Ting Lai’s lijfopening op de proppen kwam met een verrassende opstoot van een pion. Dat zag er twijfelachtig uit, maar toen Hing Ting Lai even niet oplette won Janssen met een schitterende schwindel: een stukoffer gevolgd door een beslissende aanval op de witte koning.

De spelers moesten door in een soort Armageddon (4 minuten voor wit tegen 5 minuten voor zwart, en voor beide zijden 2 seconden erbij na elke zet), in die zin dat wit wel steeds een minuut meer kreeg maar niet hoefde te winnen: bij remise zou steeds een nieuwe partij volgen.

Anticlimax

“Die Hing Ting,” grapte Janssen in het voorbijgaan tegen commentator Stefan Kuipers, “die is niet zo goed in snelschaken toch?” Elke schaker in Nederland weet dat de Amsterdammer al jaren het ene snelschaaktoernooi na het andere wint. Zo bereidde iedereen zich voor op een apotheose die misschien nog wel een paar uur kon duren. Maar het werd een anticlimax. Janssen verzwakte al in de opening zijn pionnenstelling, waarop Hing Ting Lai heel rustig stukken ging ruilen en op een eindspel afkoerste. Daarin lukte het Janssen niet de boel bij elkaar te houden: hij liet zijn klok door de limiet lopen toen hij een stuk moest verliezen. Zo maakte snelschaakspecialist Hing Ting Lai zijn naam weer eens waar en ging hij door naar de derde ronde.

Ongelukkige dag

Bij de vrouwen werd Zhaoqin Peng in de ranglijst bijgehaald door twee concurrentes na een nederlaag tegen Maaike Keetman. Maar eerst gaan we naar de twee jeugdspeelsters: die hadden beiden een uiterst ongelukkige dag. De tegenstander van de 15-jarige Eline Roebers, Anne Haast, behandelde de opening niet optimaal, maar in haar optimisme zette Roebers haar koning nogal op de tocht. Dat kwam haar duur te staan toen ze zelf de stelling opende en als het ware in haar eigen fuik liep: Haast won via een scherpe combinatie een stuk.

Trucs

Nog veel dramatischer was de nederlaag van Machteld van Foreest tegen Tea Lanchava. De 14-jarige Van Foreest bouwde heel langzaam aan een aanval en leverde daarvoor twee pionnen in. Dat was een beetje veel, maar uiteindelijk vond ze toch een truc waarmee ze een toren tegen een loper won en weer helemaal in zaken was. In een fase waarin het wemelde van de trucs had Van Foreest steeds het initiatief, maar na een grove blunder op de 56ste zet was het meteen over en sluiten voor haar. Met haar schamele halve puntje uit vier partijen heeft Machteld tot nu toe niet gekregen wat ze verdient.

Toreneindspel

Rosa Ratsma leek lang op de goede weg tegen Anna-Maja Kazarian voor de winst, die haar zelfs de ongedeelde koppositie zou hebben opgeleverd. Ze bestookte haar tegenstandster voortdurend met kleine dreigingen en won daarmee een pion. Toen ze ver in de partij, op zet 49, een fraaie combinatie op het bord bracht leek ze de winst in handen te hebben, maar het leverde haar slechts een toreneindspel met een extra pion op, en zoals wel vaker in dit toernooi bleek dat niet genoeg voor de volle winst.

Zhaoqin Peng liet zich in de opening verschalken door Maaike Keetman, wier stukken op een gegeven moment allemaal geweldig stonden. Een directe aanval op haar koning wist Peng nog af te weren, en ze kwam in een eindspel terecht met een pion minder, dat nog wel te houden leek. Keetman speelde echter heel sterk verder en bracht Peng toch in de problemen.

Drie koplopers

En dat betekent dat we bij de vrouwen nu drie koplopers hebben: Peng, Ratsma en Keetman, die na drie remises in de eerste ronden vandaag een geweldige slag sloeg. En er zijn liefst drie achtervolgers op een half punt afstand, dus alles is nog mogelijk!