Max Warmerdam staat op kop met al een vol punt voorsprong. (foto Harry Gielen)

Een opening goed voorbereiden heet onder profschakers ‘pluggen’, al sluiten we niet uit dat er alweer een nieuwe term in zwang is. De op papier sterkste NK-deelnemer, Max Warmerdam, heeft een grote reputatie als ‘plugger’ en dat legde hem in deze derde finaleronde geen windeieren. Medekoploper Hing Ting Lai, die veel minder werk doet voorafgaande aan zijn partijen, werd min of meer vanuit de opening verslagen en daarmee zette Warmerdam een flinke stap in de richting van de nationale titel.

Openingszet

Gastcommentator Jeroen Bosch (Internationaal Meester, voormalig NK-deelnemer, coach van het nationale vrouwenteam, coördinator topschaak & talentontwikkeling bij de KNSB, hoofdredacteur van het bondsblad SchaakMagazine en nog veel meer) vond de openingszet van Warmerdam, 1.c4, al een slimme. Reeds na een paar zetten zat Hing Ting Lai in een variant waarmee hij niet veel ervaring had, en dat bleek ook.

Op zet zeven moest de Amsterdamse meester al improviseren, terwijl Warmerdam hier in zijn studeerkamer nog zes of zeven mogelijkheden had bekeken. Ook de gespeelde voortzetting had hij goed in zijn hoofd zitten. Na zijn verrassende partijzet 15.Lc2 bijvoorbeeld kon hij achteraf in de commentaarruimte een leuke variant laten zien waarin zwart grote problemen kreeg. Hing Ting speelde iets anders, maar, zo zei Warmerdam, “het is gewoon lekker als je op zo’n moment weet dat je heel goed staat.” Niet zozeer op gevoel, zoals de ‘natuurschaker’ Hing Ting Lai dat zou hebben, maar omdat de computer het zegt.

In blakende vorm

Met een sterke vrijpion in het centrum zette Warmerdam zijn tegenstander compleet vast en hoewel niet zo snel te zien was hoe wit erdoor kon komen, was het duidelijk dat Hing Ting Lai het niet breed had. Als je dan ook nog in blakende vorm bent, zoals Warmerdam, komen de goede zetten vanzelf. 34.De5! was zo’n zet, omdat zwart om allerlei tactische redenen niet de pion op d6 kon slaan. Twee zetten later, 36.Pa5, werd duidelijk waarom. Op zet 39 bleek dat zwart een stuk ging verliezen, en toen zag zelfs de ultra-weerbare Hing Ting Lai er geen brood meer in en hij gaf er de brui aan. Daarmee staat Warmerdam op kop met al een vol punt voorsprong.

Rauzer-opstelling

Roeland Pruijssers speelde dezelfde Siciliaanse variant als in de eerste ronde tegen Max Warmerdam. Swinkels nam met zwart de zogenaamde Rauzer-opstelling in. Dat heeft hij veel vaker gedaan en hij kent dit systeem als zijn broekzak. De Brabander offerde een pion op d6, maar kreeg daar een sterk paard voor op f4, en druk op de witte pion op h2. Het hele idee had Swinkels een tijdje geleden eens uitvoerig bekeken en ook zijn engine had hem verzekerd dat hij prima stond in deze stelling. Ondanks zijn minuspion was het duidelijk dat alleen Swinkels winstkansen kon hebben, en Pruijssers besefte dit donders goed. Met een tijdige tegenactie aan de andere kant, op de damevleugel, bewaarde hij het evenwicht. Er zaten nog vele grappen en grollen in de stelling, maar fouten werden er niet gemaakt en het ontstane toreneindspel eindigde vrij snel in remise.

Hoe gaan de twee hekkensluiters na de rustdag van morgen de tweede turnus in, vroeg Bosch. Het antwoord van Swinkels was duidelijk: “Veel slechter kan het niet gaan.” In ieder geval toonden beiden met deze partij vandaag een goed herstel van de dramatische dag van gisteren.

Stand

Stand na drie ronden:

Warmerdam 2½
Hing Ting Lai 1½
Pruijssers, Swinkels 1