Ter gelegenheid van KNSB 150 jaar heeft PostNL een speciaal postzegelvelletje laten ontwerpen over schaken. Het velletje van 10 zegels werd officieel overhandigd door PostNL aan de KNSB op 31 mei in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Eric van Breugel, Coördinator Breedteschaak, nam het velletje namens de KNSB in ontvangst van Karin Vierwind, Manager Portfoliomanagment van PostNL (foto Frans Peeters).

Op het postzegelvel Koninklijke Nederlandse Schaakbond 150 jaar staat een grote illustratie van een zwevend schaakbord, over alle 10 de postzegels. De lijnen en rijen op het schaakbord lopen over de bordrand heen naar de velranden en de tabs door. Op het schaakbord liggen woorden in hetzelfde perspectief als het bord zelf. Het zijn schaaktermen (röntgenschaak, dubbelschaak, en passant slaan, minorpromotie, aftrekaanval, offer, lokken en penning) waarvan de betekenis op de velranden wordt toegelicht. Op iedere postzegel staat onderaan een vooraanzicht van losse schaakstukken, met de witte stukken op de onderste rij postzegel en de zwarte stukken op de bovenste rij. Op die manier zijn alle 32 schaakstukken afgebeeld die bij aanvang van een schaakpartij op het bord staan. Onder het schaakbord zijn foto’s geschoven van verschillende stellingen op andere schaakborden. Op de foto links zet een mannenhand met de witte koningin de zwarte koning schaakmat. Op de foto rechts doet een vrouwenhand met de zwarte koningin hetzelfde bij de witte koning. Uitsneden van deze foto’s keren terug op de velranden en de tabs.

Lees in Postzegelnieuws 31 mei meer over het ontwerpproces van de ontwerper Wout de Vringer uit Den Haag.

De postzegels kosten € 10,10 en zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels/. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 – 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.