Het 75e Deloitte NK Schaken krijgt een ongemeen spannende slotronde. Terwijl vorig jaar na de voorlaatste ronde de winnaar van het algemeen kampioenschap (Sergey Tiviakov) al vast stond, kunnen er in de editie van 2019 nog drie spelers kampioen worden, al dan niet gedeeld. We hebben het over Jorden van Foreest (4,5), zijn broer Lucas van Foreest (4) en Benjamin Bok (3,5). Bij de dames blijven Iozefina Paulet en Rosa Ratsma elkaar maar opjagen. Beiden wonnen zaterdag en hebben nu ieder vijf punten, met nog een partij te gaan.
In het algemeen kampioenschap heeft Jorden van Foreest op de slotdag natuurlijk de beste papieren om zijn tweede titel te halen. Zaterdag kwam hij echter met zwart niet door de verdediging heen van Erik van den Doel; het eindspel met ongelijke lopers eindigde na 56 zetten in remise.
Broer Lucas, die eveneens met zwart speelde, kon niet profiteren en behaalde eveneens een puntendeling tegen Erwin l’Ami. Een salonremise werd het zeker niet na de Nimzo-Indische opening. Beiden spelers gingen door totdat er op de 69e zet twee kale koningen resteerden.
Benjamin Bok profiteerde maximaal van de remises van de twee Groningers door zelf met wit te winnen van Jan Werle die helaas nog geen zege heeft kunnen boeken. In een loper-paard eindspel waren de lichte stukken en de monarch van de ‘Amerikaanse’ Veldhovenaar superieur aan die van zijn tegenstander. De enige remise van de dag was de partij tussen Sergey Tiviakov (wit) en Ivan Sokolov. Een Spaanse opening mondde uit in, het was er zeker de dag voor, een eindspel met ongelijke lopers.
Op de slotdag speelt Jorden van Foreest met wit tegen zijn stadgenoot en -aftredend- titelhouder Sergey Tiviakov. Lucas van Foreest zit eveneens achter de witte stukken tegen Erik van Den Doel, Benjamin Bok heeft zwart tegen Ivan Sokolov. De partijen beginnen om 12 uur.
 
Elkaar opjagen
Het vrouwentoernooi blijft een ietwat eentonig verhaal: Rosa Ratsma en Iozefina Paulet blijven elkaar maar opstuwen tot grote hoogten, op jacht naar hun eerste nationale kampioenschap. Gisteren wonnen beiden opnieuw; Iozefina van Anna-Maja Kazarian en Rosa van de arme Tea Lanchava die overduidelijk in de hoek zit waar de klappen vallen.
Ook de twee jonge debutantes Machteld van Foreest en Eline Roebers gingen onderuit. De jonge Groningse verloor tegen Arlette van Weersel, Eline kon het niet bolwerken tegen Maaike Keetman. In de laatste partij neemt Rosa Ratsma het met wit op tegen Machteld van Foreest, terwijl Iozefina Paulet met zwart mag aantreden tegen Arlette van Weersel.