Rick Lahaye, winnaar van Amsterdam Chess Open.

Rick Lahaye is winnaar geworden van de hoogste groep van het Amsterdam Chess Open. Hij scoorde 5 punten uit 6 partijen. Hiermee werd hij ongedeeld toernooiwinnaar en verdiende een geldprijs van 1.000 euro. Achter hem volgde een groep van zeven spelers met een half punt minder.

Eerste editie

Het Amsterdam Chess Open is nieuw op de schaakkalender. De eerste editie werd afgelopen weekeinde gespeeld, van vrijdag tot en met zondag. Het toernooi voor spelers van alle speelsterktes was met 250 spelers al snel volgeboekt. Er werd gespeeld in vier groepen. Speellocatie was het Cygnus Gymnasium in  Amsterdam.

Kampioenschap SGA

Het toernooi gold tevens als persoonlijk kampioenschap van de Schaakbond Groot-Amsterdam (SGA). De hoogst geklasseerde SGA’er in groep A mocht zich Kampioen van de SGA noemen. Dit werd Barry Brink, lid van de Amsterdamse vereniging De Volewijckers. Hij veroverde de Wil Haggenburg-wisselbeker en heeft nu het recht om deel te nemen aan de voorronde van het NK Algemeen 2024.

Partij

Hier zie je een van de winstpartijen van toernooiwinnaar Rick Lahaye, met wit tegen Arthur Pijpers. Op de 28e zet gaat het mis voor zwart als hij met het paard slaat op c6. Er volgt 29.Lxf6 Lxe3+ 30.Kh1 en nu mag zwart niet slaan op d2 omdat wit dan Dxh3 speelt.

Informatie

Meer informatie is te vinden op de website van het toernooi en partijen kunnen nagespeeld worden op Chess.com. Zie:

Amsterdam Chess Open

Partijen op Chess.com