De vijfde ronde kende een zeer rustige start, maar leverde later toch nog spektakel op. Bij het NK Algemeen hadden Loek van Wely en Jorden van Foreest een vlotte remise. Ook de topper tussen Erik van den Doel en Sergey Tiviakov leek op een solide remise, maar Sergey baalde duidelijk van zijn gemiste winst met 34… Lh6. Bij Sipke Ernst leverde het kwaliteitsoffer niks op en kon Ivan Sokolov soepel het punt binnen tikken. Het kwaliteitsoffer van Erwin l’Ami was een stuk beter en verzekerde hem van de winst tegen Koen Leenhouts. Sergey Tiviakov blijft koploper, maar Erwin l’Ami en Erik van den Doel zitten hem op de hielen.
Hij het NK Vrouwen heeft Zhaoqin Peng na een lange strijd de koploopster Tea Lanchava verslagen, die duidelijk te ver ging in een eindspel wat ze eigenlijk niet kon verliezen. Anne Haast won van Maaike Keetman, al werd de partij gekenmerkt door blunders over en weer. Iozefina Paulet had niet haar dag en blunderde een stuk tegen Rosa Ratsma, die daardoor relatief eenvoudig won. De langste partij van de dag tussen Lisa Hortensius en Mariska de Mie leverde na kansen voor beiden uiteindelijk geen winnaar op. Door de nederlaag van Tea Lanchava hebben we twee nieuwe koploopsters: Zhaoqin Peng en Anne Haast.
Morgen de zesde ronde en daarmee naderen we de ontknoping van dit kampioenschap. De partijen beginnen, zoals u inmiddels gewend bent, om 14:30 in de Tolhuistuin te Amsterdam. Het commentaar zal vanaf 15:00 gegeven worden door Gert Ligterink.