Welkom bij ESV
Zoals dat voor aanvang van een toernooi gaat, werd er door de meeste schakers al gretig gebruiktgemaakt van de kans om vooraf nog even een pot te schaken. Het viel direct op hoe divers de deelnemers waren in leeftijd. Van onder de 10 tot boven de 60, maar opvallend was hoe goed de categorie van 15 t/m 25 was vertegenwoordigd.
Tegen 20.00 uur nam Alessandro Di Bucchianico van ESV het woord. Hij heette alle spelers op enthousiaste wijze hartelijk welkom. En stelde de niet-clubschakers direct gerust : “Maak je vooral niet druk om de klok, die loopt echt vanzelf wel. Kijk vooral naar het bord en ga lekker schaken”. Veel van zijn luisteraars speelden natuurlijk hun allereerste schaaktoernooi.
Maak je vooral niet druk om de klok, die loopt echt vanzelf wel.

Er waren naast Alessandro nog meer leden op de been om alles in goede banen te leiden. Zo was Walter Anema de wedstrijdleider. Hij zorgde ervoor dat iedereen wist waar plaats te nemen en hij was nautuurlijk altijd onderweg om vragen te beantwoorden. ESV had haar zaken goed op orde: de indeling en plaatsing was allemaal goed geregeld zodat er snel kon worden gestart met waar het om draaide: schaken!

Van jong tot oud: de Schaak-Off is voor iedereen!
Enthousiasme
Bij aanvang was Alessandro al erg enthousiast. Glunderend: “Ik zie echt heel veel mensen die we helemaal niet kennen. Mensen die we niet eens op de radar hadden en die komen nu gewoon een avond schaken.” Bij ESV speelden 32 schakers in groepen van 4 de voorrondes. “Alle andere zalen bleken verhuurd, anders hadden we er graag nóg meer gezien”, lachte hij.
Er spelen allemaal mensen mee die we nog nooit hebben gezien, die hadden we anders echt niet op de radar

Ook de deelnemers waren erg enthousiast. Luuk Kooyman (17) uit Veldhoven was samen met wat vrienden gegaan. “Hoe ik hier ben terechtgekomen? Tja, hij nodigde mij uit en ik heb hem weer meegenomen”, lachte Luuk terwijl hij naar zijn vrienden wees. Ze spelen allebei niet op een club of hebben dat ooit gedaan. “Ik ken de regels, maar ook wel meer. Meestal win ik van mijn vrienden, dus ik ben benieuwd hoe ik het hier zal doen”.

Luuk Kooyman (midden) kijkt geconcentreerd naar zijn partij
Andere Generatie
Een aantal tafels verder en later op de avond kletsen twee tieners over schaakopeningen. Ze laten Alessandro zien welke openingen ze spelen en vragen hem om tips. Ik hoor een van het praten over dat hij graag ‘The Sicilian’ en dan ander heeft het over een ‘Kings Indian’. “Waar ik dat van weet? YouTube. Via het YouTube kanaal van Gothamchess heb ik ook de accelarated dragon geleerd.”
Via het YouTube kanaal van Gothamchess heb ik de accelerated dragon geleerd.

Ze vragen aan Alessandro tips over welke openingen ze nog meer kunnen leren. Alessandro is ook schaakdocent en vertelt de jongens dat hun stelling met het vleugelgambiet in de Siciliaan natuurlijk mooi is, maar niet de beste opening om echt schaken te leren. Het is erg mooi om te zien hoe aandachtig de twee luisteren naar de tips van de meester.
Gewoon ontzettend leuk
“Mijn kinderen zijn veel beter dan ik, maar ik vind het gewoon ontzettend leuk”. Jan Dobbelsteen (56) uit Eindhoven is de eerste die toegeeft dat hij vooral schaakt voor de lol. Waarom zit hij dan niet bij een club? “Het speeltempo op een clubavond. Dat duurt me echt veel te lang. Een potje van een minuut of twintig is hartstikke leuk! Ik speel vanavond minimaal 3 partijen en misschien nog wat meer voor de lol.” Hij knikt instemmend dat hij vaker zou komen als de opzet meer op deze avond zou lijken.
Een potje van een minuut of twintig is hartstikke leuk! Ik speel vanavond minimaal 3 partijen en misschien nog wat meer voor de lol.

“Naast dat ze het leuk vinden, valt me echt op hoeveel van de mensen vragen of wij ook training bieden”, zegt Alessandro. “Ze willen echt heel graag beter worden in schaken”. Tijdens deze mooie avond hoor ik hem samen met bestuurslid Jochem Berndsen hardop denken over online trainingen en eventueel verschillende tempi op een speelavond. Het is wel duidelijk dat de Schaak-Off dingen in beweging zet!

Alessandro (rechts) in gesprek met vader en zoon die allebei meespeelden
Geslaagde avond
Alle deelnemers en leden die ik spreek, zijn erg enthousiast. Er komen meerdere mensen vragen aan de leden of ze nog een keer mogen komen kijken en sommigen schrijven zich zelfs direct al in. “Wij zijn echt heel erg blij met dit initiatief en dat we eraan mee hebben gedaan”, zegt Alessandro.
We zijn het daarna eigenlijk snel eens dat de Schaak-Off eigenlijk elk jaar wel een mooie seizoensopening zou kunnen zijn. Want het smaakt zeker naar meer.