De Schaak-Off 2022 start bijna en wij zijn natuurlijk ontzettend enthousiast. We vragen in een viertal interviews verschillende mensen wat zij vinden van de Schaak-Off. We starten met onze eigen voorzitter: Bianca De Jong-Muhren. We stelden haar een aantal vragen over de Schaak-Off en zij beantwoordde deze graag!
1. Wat is de Schaak-Off?
De Schaak-Off is een superleuk evenement waar liefhebbers van alle ervaringsniveaus aan mee kunnen doen. Zo doen er leden van verenigingen mee, maar ook huisschakers en bijvoorbeeld mensen die enthousiast zijn geraakt door The Queen’s Gambit.
2. Wat is er bijzonder aan dit toernooi?
Bij veel schaaktoernooien doen alleen KNSB-leden mee, mensen die regelmatig in verenigingsverband schaken. Maar bij dit toernooi kom je heel veel nieuwe mensen tegen die allemaal één ding gemeen hebben: een passie voor schaken!

Voorzitter en vrouwengrootmeester Bianca De Jong – Muhren
 
“Wij willen dat iedereen in Nederland onze schaakpassie deelt!”

 
3. Wat maakt deelname interessant voor een schaakclub?
Er komen bij je vereniging veel potentiële nieuwe leden een potje schaken, die dan gelijk sfeer kunnen proeven op je clubavond. Als je dit als club goed aanpakt – en dat zien we bij een aantal verenigingen terug die vorig jaar hebben meegedaan – krijg je veel nieuwe leden!
4. Hoe kijk je terug op de eerste editie in 2021?
Een heel groot succes. Er waren meer dan 1200 mensen die meededen, waarvan bijna de helft geen lid was. Dat betekent dat we goed bezig zijn om onze missie uit te dragen: “Wij willen dat iedereen in Nederland onze schaakpassie deelt!”

Bianca met haar kids tijdens Tata Steel Chess
 
“Ik hoop dat de Schaak-Off een traditie wordt waarmee we nog vele jaren zullen doorgaan!”

 
5. Kreeg je veel leuke reacties na de eerste editie?
Ja heel veel, van zowel leden als niet-leden.
6. Wat verwacht je van de Schaak-Off 2022?
Ik hoop dat het weer zo’n groot succes is als vorig jaar, met nóg meer deelnemers en nog meer deelnemende verenigingen! En natuurlijk dat het een begin van een traditie is waar we komende jaren mee door zullen gaan, in ieder geval natuurlijk in het jubileumjaar 2023 wanneer de KNSB 150 jaar bestaat!

7. Wanneer slaagt de Schaak-Off 2022 wat jou betreft?
Als we zowel in aantal deelnemers als in aantal deelnemende verenigingen ten opzichte van vorig jaar stijgen, en iedereen net zoveel plezier beleeft aan de Schaak-off als vorig jaar. En natuurlijk zou het een extra bonus zijn als het tot meer leden zou leiden!
8. Wat is jouw gouden tip voor niet-clubleden die meedoen?
Houd deze gouden regels goed in je hoofd:
1) Pion in het centrum
2) Stukken ontwikkelen
3) Koning veilig
Heb je de regels toegepast? Mooi! Dan is je basis op orde en komt de rest vanzelf! Oftewel: nu kun je beginnen met aanvallen.