Fischer Random met Hans Böhm en Jan Timman in Fischer Huis
31 augustus 1972 is een keerpunt in de moderne schaakgeschiedenis. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog was de strijd om de wereldtitel schaken geen Russisch onderonsje. De Amerikaan Bobby Fischer veroverde in een opzienbarende tweekamp tegen de Rus Boris Spassky de wereldtitel, en dat in de schaduw van de Koude Oorlog. Deze match trok wereldwijd zoveel aandacht dat het een enorme politieke lading kreeg, die in onze huidige tijd actueler is dan ooit. 
Op woensdag 31 augusus 2022, 50 jaar na deze wereldmatch, spelen internationaal schaakmeester Hans Böhm en Jan Timman, grootmeester en oud vice-wereldkampioen in het enige Fischer Huis ter wereld aan de Notaris Fischerstraat 27 in Ede. Ze spelen simultaan op 32 schaakborden, waaronder 16 partijen Fischer Random. Tussen de spelers zitten een bekende Amerikaanse kunstverzamelaar en een Russische restaurator en verschillende prominente Nederlanders.
Er wordt gespeeld met antieke schaaksets uit de collectie van Simonis & Buunk. Met o.a. sets uit India, Afrika, Amerika en originele 100-jarige Staunton-sets uit Londen. Aan de muren van de zalen waar gespeeld wordt hangen schaakschilderijen van o.a. Gerard Portielje, Harm Kamerlingh Onnes en Piet van der Hem en Jan Wiegers.
Evenement:       Schaakfeest 50 jaar na Fischer-Spassky
Programma:      19.00-19.30u     inloop
19.30u                welkomstwoord Simonis & Buunk
korte anekdotes Jan Timman en Hans Böhm over persoonlijke ontmoeting met Fischer
20.30u aanvang simultaan-seances
|Jan Timman klassiek en Hans Böhm Fischer Random
22.30u                  afterparty
Locatie:                Fischer Huis, Notaris Fischerstraat 27 in Ede
Reserveren:         via info@simonisbuunk.nl