De KNSB heeft zaterdag 29 januari een sponsorovereenkomst ondertekend met het bedrijf Stedon en de ´DIDA Sports Organisation´. De KNSB gaat DIDA ondersteunen met de aanschaf van schaaktafels voor het schoolschaakprogramma in Oeganda. Daarbij werd zaterdag een cheque van € 4.220 overhandigd. De ondertekening vond tegelijk plaats met de formele opening van het Urban Chess Court op het Marktplein in Spijkenisse.
Grenzeloze schaakpromotie
De sponsoring van DIDA is één van de (vele) voorbeelden hoe de schaakbond de schaaksport grenzeloos promoot. KNSB-voorzitter Bianca de Jong-Muhren: “We zijn blij dat we samen met Stedon bijdragen in de missie van DIDA om Oegandese kinderen te helpen hun sportieve en maatschappelijke vaardigheden te ontwikkelen. Hun waarden ‘Develop, Inspire, Discipline en Achieve’ sluiten naadloos aan op de waarden van de KNSB.”
Schaaktafels in Nederland
Schaaktafels zijn in Nederland geplaatst in bijna 40 gemeenten sinds Jésus Medina Molina in 2018 startte met het Urban Chess initiatief. Je vindt de locaties op de kaart van Nederland van Michiel Zandbelt. De meeste tafels zijn geleverd door Stedon (‘Grootmeester in schaaktafels”). Op deze tafels kan men overigens ook dammen.

Schaaktafels in Spijkenisse
Schaaktafels in Oeganda
Per geleverde speeltafel in Nederlands stelt Stedon €100,- beschikbaar voor DIDA. De opbrengst is nu al € 4.220! Deze zal t/m 2023 verder toenemen, omdat steeds meer gemeenten en scholen schaaktafels plaatsen. De schaaktafels voor DIDA worden eerst gemaakt voor vijf scholen in het Budaka district (Oost-Oeganda). Wanneer de tafels zijn geplaatst, delen wij daar uiteraard beelden van!
Goed voor gezondheid en geest
Buiten schaken is goed voor de sociale cohesie, de integratie, tegen eenzaamheid en goed voor het brein.  Een ‘Urban Chess Court’ verbindt mensen en daagt iedereen uit om mentaal fit te blijven. Juist daarom hebben wij voor dit mooie doel gekozen. Meer weten over wat Urban Chess doet? Kijk dan via deze link naar een fragment van NPO1.

Urban Chess Court: meer dan schaken alleen