Haarlem – In de eerste ronde van het Kandidatentoernooi werd meteen volop gestreden op alle borden. De Nederlander Anish Giri begon slecht door met wit te verliezen van Ian Nepomniachtchi. Verrassend was ook de nederlaag van Ding Liren met wit tegen zijn landgenoot Wang Hao. De overige twee partijen eindigden in remise.
Het Kandidatentoernooi in Ekaterinenburg is zo ongeveer het enige sportevenement dat doorgang vindt gedurende de corona-crisis. De wereldschaakbond FIDE heeft besloten het toernooi door te laten gaan omdat het om een zeer beperkt aantal deelnemers gaat en omdat ze zich baseren op richtlijnen van de lokale Russische overheid.
Uiteraard zijn er diverse medische voorzorgmaatregelen genomen: de spelers zijn op het virus gecheckt, Ding Liren is na zijn reis uit China twee weken in quarantaine geweest, er worden geen handen geschud en de media moeten op 6 meter afstand van de spelers blijven. Vandaag werd daar nog een extra maatregel aan toegevoegd: er wordt geen publiek toegelaten tot de speelzaal in Ekaterinenburg. Nu worden grote schaakevenementen altijd al vooral online bezocht, en de FIDE maakte tijdens de uitzending van de livestream melding van 1 miljoen online-bezoekers.
In de eerste ronde opende alleen Vachier-Lagrave met 1.e4 waarna Caruana antwoordde met een scherpe variant uit het Spaans. Het evenwicht werd niet beslissend verbroken en na zet 40 resteerde een remise eindspel.
In de andere drie partijen kwam een Engelse opening op het bord. Anish Giri zette de partij scherp op en offerde materiaal (een kwaliteit en een pion) waarmee hij zijn Russische tegenstander onder grote druk zette. Nepomniachtchi bleef echter accuraat verdedigen en gaf op tijd materiaal terug. De partij leek in remise te eindigen totdat Giri op zet 29 blunderde. Hij moest zijn dame geven voor een toren en loper en probeerde nog naar een vesting af te wikkelen, maar zijn Russische tegenstander voerde de partij onverbiddelijk naar winst.  Alexander Grischuk liet met wit een superieure stelling remise lopen tegen de debutant op dit niveau Kirill Alekseenko. Ding Liren ging te ver tegen Wang Hao. Dankzij een sterk kwaliteitsoffer wist Wang twee verbonden vrijpionnen te krijgen die beslissend waren.
De winnaar van het Kandidatentoernooi wordt de uitdager van wereldkampioen Magnus Carlsen. Op speeldagen zijn de partijen live te volgen vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd via de officiële website