Het NK 345, de finale van het NK schoolschaak voor de teams middenbouw, is regulier het laatste NK voor de zomervakantie. Deze staat nu ook weer gepland op 2 juli en wel in Schiedam (Let op is gewijzigd). De St. Jozefschool uit Schiedam heeft haar gebouw voor dit mooie NK beschikbaar gesteld. 
De scholentoernooien hebben echter nog veel last gehad van de corona crisis. Veel beginnerslessen op scholen zijn dit seizoen niet doorgegaan of zijn net pas weer gestart. Lokale kwalificatietoernooien zijn vervolgens ook niet allemaal georganiseerd. Slechts een beperkte aantal hebben plaatsgevonden. In het toernooi in het Westland was het overigens precies omgekeerd. Deze kwalificatie trok bijna 100 jonge deelnemers, een record. Ook in Den Haag, Doetinchem, Oost Souburg, Rotterdam, Leiden en Maastricht is wel gespeeld.
Scholen die belangstelling hebben om ook aan het NK 345 deel te nemen kunnen zolang er ruimte is (max. 300) zich ook aanmelden. Deze scholen kunnen het formulier vrijplaats invullen (uiterlijk 9 juni).
Dit betreft alle scholen die zich of niet rechtstreeks geplaatst hebben of uit een regio komen, waar geen kwalificatietoernooi is geweest.
In de finale wordt gespeeld in drie categorieen:
– Kleine teams: teams van 5 tot 9 spelers
– Middelgrote teams: teams van 10 tot 14 spelers
– Grote teams: teams van 15 tot 20 spelers
Zie voor meer info over het NK 345: