De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) is jarig! Schaken is populair op de basisschool en daarom willen we dit verjaardagsfeestje graag samen met de scholen en kinderen vieren. Daarvoor de Schoolschaakweek van 22 t/m 26 mei 2023. Op dinsdag 23 mei is het zelfs precies 150 jaar geleden dat we opgericht zijn. Op die dag is het dan ook extra feest met de 1e Nationale Schoolschaakdag.

Leerkrachten worden opgeroepen om zelf iets met schaken in deze week te doen met de kinderen in de eigen klas. Je hoeft zelf of de kinderen nog niet te kunnen schaken. Met schaken kun je ook heel eenvoudige dingen doen. Wil je toch hulp van echte schakers, dan kunnen de schoolschaaktrainers en schaakclubs in de buurt eventueel helpen. We hebben al een paar clubs die naar scholen gaan die dag voor een kennismakingsles. Is er geen hulp in jullie buurt, zoek dan zelf iets leuks uit in het menu op de website van de schaakbond om met de kinderen te doen.

Het doel van de schoolschaakweek is om schaken onder aandacht van kinderen op school te brengen via leuke, leerzame en laagdrempelige activiteiten. Hiermee willen we de kinderen stimuleren om op een creatieve en onderzoekende manier met het spel bezig te zijn en daarmee te werken aan vaardigheden als:

Concentreren, Problemen oplossen, Logisch nadenken, Omgaan met fouten en tegenslagen, Creatief denken, Geheugen gebruiken, Hoofdrekenen, Eerst denken, dan doen, Plannen en vooruitdenken en Ruimtelijk inzicht.

We hebben leuk en leerzaam aanbod samengesteld om zelf te doen voor zowel de onderbouw, middenbouw als bovenbouw.

Bekijk hier het menu op de website van de schaakbond voor mogelijke activiteiten om te doen.

Insturen leukste berichtjes
Wij ontvangen graag leuke stukjes over wat jullie in de schoolschaakweek hebben gedaan. We belonen de leukste stukjes / foto / filmpjes met prijzen. Wat dacht je van een schoolschaakdoos met 10 schaaksets erin ter waarde van €180 of een driedelige serie boeken van Simon de Schaker ter waarde van €44,85. Tot slot worden twee echte schaaktafels voor op het schoolplein vergeven, een van metaal en een van beton (waarde €1500).
Je mag natuurlijk ook een bericht delen op de social media met hashtag #knsb150. Stukjes kun je insturen tot uiterlijk 31 mei 2023 naar jubileum@schaakbond.nl

Schaakmateriaal
Bezitten jullie nog geen schaakmateriaal? Je kunt bij ons zowel schaakspellen huren als kopen. Vraag ook even bij de dichtstbijzijnde schaakclub of ze enkele schaakspellen willen uitlenen of vraag de kinderen vanuit huis een schaakbord mee te nemen.

Alvast veel plezier in de schoolschaakweek of bij een van de online of offline schaakevenementen rondom ons jubileum. Zie voor meer informatie over ons jubileum op https://knsb150.nl/ en meld je aan voor de nieuwsbrief.