De Stichting Schoolschaak Rotterdam kan nu echt van start met haar plan om op alle basisscholen in de gemeente Rotterdam een schaakaanbod te realiseren. De subsidieaanvraag bij OnderwijsLab010 is namelijk gehonoreerd. De stichting richt zich op het faciliteren van schoolschaken in de gemeente Rotterdam en streeft ernaar dat alle leerlingen en scholen hieraan mee moeten kunnen doen.
Voorzitter Jurriaan Kien van de Stichting: “Onderzoek door diverse instellingen en universiteiten heeft aangetoond dat schaken, en dan vooral op jonge leeftijd, de schoolprestaties ten goede komt. Schaken is daarom niet alleen voor de plusleerlingen geschikt, maar juist ook voor de kinderen uit achterstandswijken. Voor hen kan dit aanbod een opstap zijn naar een hoger onderwijsniveau”.
In nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en de Rotterdamse Schaakbond (RSB) worden al schaaktrainers opgeleid, zodat zij op de scholen schaaklessen kunnen geven. Studenten van de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam volgen hiervoor een cursus. De stichting wil de diverse krachten en stakeholders bundelen om zó schoolschaken, net als bijvoorbeeld in Polen, op alle basisscholen op te nemen.
Op de Margrietschool zal een eerste pilot al in oktober starten. De Van Asch en Van Wijk school worden ook betrokken bij dit plan. De verwachting is dat door de steun van de gemeente Rotterdam en Onderwijslab010, het aantal geïnteresseerde scholen nu flink zal toenemen.
De schrijver-socioloog Mohammed Benzakour, beschermheer van de stichting: “Er gebeuren ook hele goede dingen in Rotterdam. Schoolschaak op alle basisscholen is daar een uitstekend voorbeeld van. Een historische dag, en wie weet levert Nederland ooit de nieuwe Carlsen of Kasparov, uit Rotterdamse gelederen!”