Het derde deel van het boek Simon de Schaker – Stiekem naar Charkassië is uit. 
Schrijfster Joyce van der Meijden: ‘Ik heb ze gezien, kinderen die tijdens de finale van het NK schoolschaken in de rij stonden om Simon de Schaker deel 2 te bemachtigen. Ze hadden deel 1 al gelezen en dat smaakte naar meer. Simon de Schakerboeken werken voor kinderen kennelijk als het schaakspel voor mij: ze worden erdoor gegrepen’. Aldus Anish Giri, de beste schaker van Nederland en vierde op de wereldranglijst, in zijn voorwoord in Simon de Schaker – Stiekem naar Charkassië (9+), een uitgave van FC Klap. 
‘Stiekem hoop ik dat door het lezen van dit derde deel nu nog meer kinderen nieuwsgierig worden naar het schaakspel en ontdekken hoe leuk het is om te schaken met je vrienden of je ouders. Of zoals Simon tegen zijn oma’, vervolgt Giri. Dit derde boek uit de avontuurlijke en spannende reeks van schrijfster Joyce van der Meijden borduurt voort op deel 1 en 2, maar laat zich ook uitstekend zonder voorkennis lezen.
De Simon de Schakerserie zet op een speelse en grappige manier de schaaksport op de kaart. Maar ook voor wie niets met schaken heeft, zijn deze jeugdboeken een feest om te lezen. Simon is een stoere, sportieve jongen met een droom. Later wil hij topsporter worden, maar geen spits bij Ajax, zoals zijn vader hoopt. Simon wil schaakgrootmeester worden.

In het derde deel van de Simon de Schaker-reeks steelt (akelige) oom Arnold de geheime schaakcomputer van oma. Simon en zijn schaakvriendin Nikki gaan Arnold achterna, met hulp van oma’s beresterke vrienden Henk en Edje. Het bijzondere kwartet ontmoet onderweg oude schaakvrienden van oma: een dikke multimiljonair, een dunne acrobaat, een vreemde tuinkabouterverzamelaar en haar lieve vriendin Lise.
Maar zijn zij nog net zo te vertrouwen als vijftig jaar geleden? In de race om de schaakcomputer op te sporen, is niets zoals het lijkt…