Op de foto: schoolschaakmeester Frank Tijdeman organiseert de simultaan samen met de vier Zaanse schaakclubs. (foto: Bart Homburg)

De KNSB bestaat 150 jaar en de Zaanse schaakgemeenschap wil de schaakbond graag eren door het organiseren van een massa schaak simultaan waarbij gestreefd wordt naar een aantal van in totaal 150 deelnemers. Plaats van handeling is op dinsdag 24 oktober het Topsportcentrum aan de Wezelstraat 7 in Koog aan de Zaan. Deze bijzondere simultaan heet ‘Schaakpret Simultaan 150’. Want het gaat vooral om het plezier.

Voor de organisatie van deze grote simultaan tekent schoolschaakmeester Frank Tijdeman samen met de vier Zaanse schaakclubs ZSC-Saende, Het Witte Paard, SC Assendelft en SV Krommenie. De deelname is gratis. Frank Tijdeman zal deze dag als gastheer optreden.

Het streven is 150 deelnemers

De organisatie streeft naar 150 deelnemers, wat natuurlijk extra mooi is aangezien dit getal dit jaar bijzonder is vanwege het 150-jarig bestaan van de KNSB (de oudste sportfederatie van Nederland en de oudste schaakbond ter wereld!) Het zou ook een levendig bewijs zijn van de opbloeiende schaakcultuur in de regio.

Vijf simultaangevers

Er zijn sowieso vijf simultaangevers. Dit zijn de bekende Internationaal Meester Manuel Bosboom en de clubkampioenen van de vier Zaanse schaakclubs. Mogelijk komen daar nog simultaangevers bij. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen dat nog binnenkomt. De belangstelling bij de jeugd is al heel groot. Er zijn al 104 aanmeldingen voor de simultaans voor de jeugd waarvoor om 13:00 uur het startsein klinkt.

‘Schaakpraatsimultaan’

Volwassenen kunnen ’s morgens meedoen. Zij beginnen om 10:30 uur. Hiervoor zijn nog veel plaatsen vrij. Frank Tijdeman hoopt natuurlijk vurig dat de 150 gehaald wordt. Hij laat weten dat de schaakpret voorop zal staan. Het is vooral de bedoeling er een leuke dag met veel plezier van te maken; je kunt het ook ‘schaakles simultaan’ of ‘schaakpraatsimultaan’ noemen, want de simultaangevers zullen ook een praatje met de spelers maken of af en toe een tip geven.

Niemand gaat met lege handen naar huis. De kinderen krijgen een goody bag mee naar huis met leuke (schaak-)spulletjes als herinnering aan deze dag. Voor de opening van het schaakfeest zal burgemeester Jan Hamming opdraven!

Aanmelden

Aanmelden kan via een speciale website:

‘Simultaan 150’

Lees ook een leuk artikel op een nieuws website van Zaanstad. Klik op onderstaande hyperlink:

Simultaanfeest