Voor de mannen stond er in ronde 4 alweer een echte topmatch op het programma. Armenië aangevoerd door kopman Levon Aronian haalt altijd goede resultaten in teamkampioenschappen. De match begon goed voor Nederland. Op bord 1 wist Anish Giri met zwart Aronian al heel snel te neutraliseren. De witpartijen van Erwin l’Ami en met name ook Ivan Sokolov zagen er veelbelovend uit. Daar stond tegenover dat Sargissian een gevaarlijk initiatief had voor zijn geofferde pion tegen Benjamin Bok. Benjamin kon het uiteindelijk niet bolwerken en ging ten onder. Ivan speelde principieel maar toen zijn agressief opgestelde paarden concreet weinig konden uitrichten kantelde de partij. Erwin offerde een beetje speculatief een kwaliteit en won in de tijdnood van zijn tegenstander een fraaie partij. Helaas bleek dat dus onvoldoende om het eerste verlies af te wenden.
Armenie – Nederland                2,5-1,5
Aronian-Giri                             ½-½
Movsesian-l’Ami                      0-1
Sargissian-Bok                        1-0
Melkhumyan-Sokolov               1-0
De vrouwen hadden in Italië een vrijwel gelijkwaardige tegenstander. Het werd dan ook een spannende match. Op bord 1 werd het evenwicht niet beslissend verbroken en was remise een logische uitslag. Anna-Maja Kazarian had met zwart in een eindspel licht voordeel maar moest voor de eerste tijdcontrole ook berusten in remise. Tea Lanchava kwam met zwart prima uit de opening. Toen ze even de voorzichtigheid uit het oog verloor offerde haar Italiaanse tegenstandster een stuk. Helaas ging later nog een verdedigingskans verloren en daarmee ook de partij. Iozefina Paulet kwam terecht in een gelijk eindspel. Onder tijddruk ging ze in de fout waarna haar ervaren tegenstandster (IM Sedina) het volle punt greep voor een ietwat geflatteerde 3-1 overwinning voor Italië.
Nederland-Italië                       1-3
Peng-Zimina                            ½-½
Lanchava-Brunello                   0-1
Paulet-Sedina                          0-1
Kazarian-Gueci                        ½-½
In de vijfde ronde nemen de mannen het op tegen Roemenië. De vrouwen treffen met hun 50% score in Wit-Rusland een goede tegenstander.  http://www.euroteams2017.com/en/