Anish Giri tijdens het toernooi op het eiland Man. (foto FIDE - Anna Shtourman)

In het FIDE Grand Swiss op het eiland Man neemt de spanning toe. Er zijn 9 van de 11 ronden gespeeld. Dit supersterk bezette open toernooi maakt deel uit van de WK-cyclus. Er zijn twee plaatsen te verdienen voor het Kandidatentoernooi 2024, waar de uitdager van wereldkampioen Ding Liren uit naar voren komt.

Nederlanders

Aan de open groep met 114 spelers (allemaal grootmeesters, op een paar na) doen vier Nederlanders mee: Erwin L’Ami, Anish Giri, Jorden van Foreest en Max Warmerdam.

Er is een apart vrouwentoernooi waar vanuit Nederland de 17-jarige Eline Roebers aan meedoet. Ook bij de vrouwen zijn twee kwalificatieplaatsen te verdienen voor het Vrouwen Kandidatentoernooi 2024.

Ongeslagen

Anish Giri is na 9 ronden nog ongeslagen. Hij heeft 5,5 punten en bevindt zich daarmee in een grote groep die een punt achterstand heeft op zes koplopers met 6,5. Daar tussen zit nog een grote groep met 6 punten. Jorden van Foreest en Erwin L’Ami staan allebei op 4,5 en Max Warmerdam op 4. Eline Roebers heeft in het vrouwentoernooi 3,5 punten.

Kandidatentoernooi

De aandacht gaat vooral uit naar de vraag wie een ticket weet te bemachtigen voor het Kandidatentoernooi. Er zijn heel wat kapers op de kust. Als het Anish Giri niet in dit toernooi lukt om zich voor dat toernooi te plaatsen, dan heeft hij nog een andere plaatsingsmogelijkheid, namelijk via het FIDE Circuit

Informatie

De officiële website heeft een live uitzending met Jovanka Houska en David Howell als commentatoren. Voor meer informatie, zie

Uitslagen op Chess-Results

Website toernooi