Schaken is voor iedereen. Om te starten met schaken, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor jong en oud.
Veel schakers komen op hun basisschool al in contact met schaken. Andere leren het zichzelf online of van een vriend of vriendin.

Schaken op school

Voor de jeugd t/m 12 jaar is schaken op school het leukste om mee te starten. Wordt er op jouw school nog geen schaakles gegeven, informeer dan eens bij de dichtstbijzijnde schaakclub of daar mogelijkheden toe zijn. Op de schaakclubs zelf wordt ook heel veel schaakles aan kinderen verzorgd. Controleer wel eerst of de club een jeugd afdeling heeft. Dat kun je o.a. via de Zoek een club optie.
Kijk bij Schaken op school voor meer informatie.

Online schaken

Voor de oudere jeugd boven de 12 jaar en volwassenen is online heel veel aanbod. Iedereen kan schaken leren. Je kunt online schaken ook tegen mensen van over de hele wereld. Ook zijn er veel apps om de beginselen van het schaakspel onder de knie te krijgen. Leer jij liever uit een boekje? Dan vind je ongetwijfeld in onze webwinkel wat je zoekt.​
Kijk voor online schaken voor meer informatie

Schaak-Off

Fysiek schaken op de club en het ontmoeten van schaakvrienden(innen), blijft natuurlijk het allerleukst. Om dit te stimuleren organiseert de schaakbond, samen met diverse schaakclubs en regionale bonden, jaarlijks een landelijk schaaktoernooi: de Schaak-Off. Dit toernooi is zowel voor beginners als voor gevorderden, zowel leden als niet-leden.  Iedereen speelt op hun eigen niveau in groepjes van 4, dus dat maakt het heel aantrekkelijk juist voor beginners.
Kijk bij Schaak-Off voor meer informatie.