Op zaterdag 9 december was de spannende slotronde van de KNSB-Jeugdclubcompetitie 2017. Na 4 (A en C) resp. 3 (D) centrale speeldagen zijn de Nederlandse titels verdeeld in de A (t/m 20 jaar), C (t/m 14 jaar) en D (t/m 12 jaar). Deze wedstrijden vonden allen in Den Bosch plaats. In de Promotieklasse A, de klasse direct onder de Meesterklasse A, zijn de wedstrijden in Spijkenisse (poule Midden West) en in Assen (poule Noord Oost) gespeeld. 
In de Meesterklasse A had het team van STB-A2 de titel voor het grijpen. Ze stonden ‘s ochtends 3 matchpunten voor op nummer 2 Oud Zuylen Utrecht-A1 en behoefte deze voorsprong alleen maar te verdedigen. Met een 2,5-1,5 overwinning in ronde 7 tegen Klim-Op-A1​ werd de titel dan ook  direct veilig gesteld. In de slotronde werd ook nog ASV-A1 opzij gezet (3-1) zodat ze geheel ongeslagen met de maximale score van 16 matchpunten Nederlands Kampioen werden. Het basisteam van STB-A2 bestond uit Jasper Beukema, Charlie Tang, Sjoerd van Roon en Luuk Baselmans. 
Op de tweede plaats is Oud Zuylen Utrecht-A1 geeindigd. Ze kampioen van de laatste twee jaar kon de titel niet prolongeren. Ze wisten vooraf dat hun sterkste spelers niet altijd mee konden doen en dan is een tweede plaats toch nog heel verdienstelijk. Voor de derde plaats waren meerdere teams tot de laatste partij kandidaat. Uiteindelijk lukte het STB-A1 om net een half bordpuntje voor te blijven op KC Chesscool-A1 en 3,5 bordpunt op HMC Calder-A1.
Voor thuisclub HMC Calder-A1 waren de druiven zuur. Drie van hun vier vaste spelers zijn 20 geworden en deden dit jaar voor het laatst mee. Het moest dus dit jaar gebeuren. Lars Vereggen was zelfs zaterdag jarig, Lars, nog van harte! De andere twintigers zijn Thomas Mollema en Mischa Senders.
In de Meesterklasse C was het Spijkenisse-C1 die met een matchpunt voorsprong de slotronde inging. In ronde 5 hadden ze al afgerekend met de nummer 2 De Toren Arnhem-C1. Met ‘s ochtends een 3-1 overwinning op de Waagtoren-C1 (de titelhouder) en daarna een 2,5-1,5 overwinning op MSV-C1 werd de titel binnengehaald. Spijkenisse C1 dus Nederlands Kampioen, De Toren Arnhem-C1 opnieuw tweede en Klim-Op-C1 derde.

In de Meesterklasse D liet VAS-D1, ondanks dat er nog drie ronden te gaan waren en alles nog mogelijk was, er geen gras over groeien, met tweemaal 4-0 tegen Leiderdorp-D1 en VAS-D2 werd de titel al behaald en in de slotronde werd vervolgens nog gewonnen van Klim-Op-D1 met 2,5-1,5. STB-D1 werd op 3 matchpunten tweede, gevolgd door Almere-D1 op 4 matchpunten.

Individuele Topscorers van de Meesterklasse A, C en D werden:
Lars Vereggen (Oud Zuylen Utrecht-A1) met 6,5 uit 8
Domingus Paays (Spijkenisse-C1) met 7,5 uit 8
Duncan Klaren (Almere-D1) en Aadi Patwardham (VAS-D2) beiden met 8 uit 9
Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en alle andere teams graag weer tot volgend seizoen.
Boetes:
Minerva € 37,50 voor het niet opkomen van het team in de Meesterklasse D in ronde 7, 8 en 9.