Bij het NK VO, de Nederlandse Schaakkampioenschappen voor schoolteams van het Voortgezet Onderwijs, worden via drie kwalificatietoernooien bepaald welke 18 teams zich voor de NK Finale plaatsen. Er wordt in drie categorieen gespeeld: VO I (alle leerjaren), VO II (eerste twee leerjaren) en VO III (alle leerjaren, maar maximaal 1 clubschaker). Die laatste categorie is speciaal voor scholen die nog niet zoveel ervaring hebben. Met maximaal 1 clubschaker in de opstelling is het voor de niet-clubschakers ook nog leuk om mee te doen en zelfs kans te maken om een NK Finale te spelen. 
De kwalificaie toernooien werden de afgelopen jaren al online gespeeld op chess.com. Als schaakbond werken we voor de finale ook nauw samen met het Tata Steel Chess Tournament. Daardoor vinden die finales altijd op zeer interessante locaties plaats zoals het Philips Stadion, de Grote Kerk In Alkmaar of de Moriaan in Wijk aan Zee in dezelfde zaal als de Grootmeesters van het Tata Steel Chess Tournament. De kans is dit seizoen heel groot dat de teamfinale niet op locatie kan plaatsvinden vanwege de corona maatregelen, maar ook online zal zijn. Ook daar gaan we natuurlijk iets bijzonders van maken.
We hebben er niet minder deelnemers door gekregen. Bij de eerste kwalificatie zitten we al bijna op het totale aantal van vorig jaar (225 leerlingen van 60 teams).en dat kan alleen nog maar meer worden.
De strijd ging weer om elk half puntje. Maar liefst 4 teams eindigden bij het VO I zelfs met een gelijk aantal punten. In dat geval geeft de individueel hoogst score uitsluitsel. Het Corderius College was hierdoor de beste nummer 2. Het Stedelijk Gymnasium Leiden was ongenaakbaar met 1,5 punt voorsprong op dit viertal.
Bij VO II was er 1 puntje verschil tussen de nummers 1 en 2, het Stedelijk Gymnasium Leiden en het Christelijk Gymnasium Utrecht. Die twee lijken aan elkaar gewaagd.
Bij VO III was er weer een gelijke stand bij de nummers 2 en 3. Het Isselborgh uit Doetinchem had de hoogste individuele score en gaat door, samen met de winnaar het Johan de WIt uit Dordrecht.
Geplaatsten eerste kwalificatie voor finale: 
VO I: Stedelijk Gymnasium Leiden, Corderius College Amersfoort
VO II: Stedelijk Gymnasium Leiden, Christelijk Gymnasium Utrecht
VO III: Johan de Wit Dordrecht. Isselborgh Doetinchem
Zie hier de volledige uitslagen van 6 november:
VO I (alle leerjaren)
VO II (eerste twee leerjaren)
VO III (alle leerjaren, max. 1 clubschaker)
Zie hier voor meer informatie en aanmelden.