Jorden van Foreest in actie tijdens het FIDE Grand Swiss 2023 op het eiland Man (foto FIDE - Anna Shtourman)

Nederland doet van 11 tot en met 20 november met een mannen- en een vrouwenteam mee aan het 24e Europees Kampioenschap voor landenteams in Budva (Montenegro). Het EK gaat over 9 ronden Zwitsers. Er is een ‘Open groep’ en een aparte groep voor de vrouwen.

Mannenteam

Het Nederlandse team voor de categorie Open bestaat uit de grootmeesters Jorden van Foreest, Max Warmerdam, Benjamin Bok, Liam Vrolijk en Lucas van Foreest. Non playing captain van dit vrij jonge team is grootmeester Jan Smeets. De wedstrijden worden gespeeld met viertallen; er is dus steeds iemand reserve.

Afwezig

Regerend Nederlands Kampioen Anish Giri is afwezig. Hij moet voor het eerst sinds 2010 verstek laten gaan in het nationale team. Giri zette een aantal dagen geleden op het FIDE Grand Swiss op het eiland Man een grote stap richting plaatsing voor het Kandidatentoernooi 2024, waar de uitdager van de wereldkampioen uit naar voren komt. Het EK Landenteams valt samen met het belangrijkste evenement van de Grand Chess Tour in St. Louis. Tijdens dit toernooi kan Giri zijn plaatsing voor het Kandidatentoernooi zeker stellen. Ook Giri’s coach in de Verenigde Staten, Erwin l’Ami, ontbreekt in het nationale team. Zonder Giri en l’Ami staat Nederland 9e op de startranglijst van het EK van in totaal 38 Europese landenteams. Het toernooi is sterk bezet. Er zijn maar liefst negen 2700+ spelers.

Vrouwenteam

In het Nederlandse vrouwenteam wordt het topbord bezet door de 17-jarige IM Eline Roebers. Het vrouwenteam is verder een mooie mix van ervaring en jeugd. GM Zhaoqin Peng en IM Tea Lanchava vertegenwoordigen Nederland al tientallen jaren op het hoogste niveau. Toch is het ook voor Eline Roebers, FM Machteld van Foreest (16 jaar) FM en Anna-Maja Kazarian (23 jaar) alweer de derde keer dat ze uitkomen voor Nederland in het nationale vrouwenteam. Het Nederlandse vrouwenteam staat 10e op de startranglijst van in totaal 32 Europese landenteams. De captain van dit team is Jeroen Bosch.

Wetenswaardigheden

Even een kleine duik (met gepaste trots) in het verleden. Nederland heeft twee keer eerder het EK voor landenteams gewonnen. Het Nederlandse mannenteam won goud in 2001. Dit team bestond uit Loek van Wely, Jeroen Piket, Sergei Tiviakov, Erik van den Doel en Friso Nijboer. Op het EK van 2005 werd dit kunststukje herhaald, nu met Loek van Wely, Sergei Tiviakov, Erik van den Doel, Ivan Sokolov en Jan Timman. Het toernooi is om de twee jaar. Nóg een leuk feitje, maar dan van de vrouwen: op het EK van twee jaar geleden scoorde Eline Roebers 7 uit 9! Als dat weer zou kunnen…?!

Programma

De eerste ronde van het EK voor landenteams is op zaterdag 11 november, de laatste op maandag 20 november. De partijen beginnen elke dag om 15:00 uur (er is geen tijdsverschil met Nederland), met uitzondering van donderdag 16 november (rustdag).

TeamNL Twitch Party

Op de rustdag is er een leuk TeamNL evenement dat iedereen kan zien. Er is een TeamNL Twitch Party, een ‘schaakfeestje’ via Twitch met als host IM Stefan Kuipers. Dit begint om 19:00 uur en duurt tot circa 21:00 uur. Hij analyseert dan enkele partijen uit het EK. Hij zal dit op een manier doen die voor de gemiddelde clubschaker goed te volgen is. Tijdens de uitzending zullen enkele TeamNL spelers vanuit Montenegro inbellen. Iedereen kan verder ook live meedoen aan een quiz met mooie prijzen en een aantal gelukkigen kunnen snelschaken tegen Stefan. Als afsluiting is er een toernooi op Chess.com.

Informatie

Programma Team NL Twitch Party

Toernooisite

Tijdens het toernooi wordt een aantal malen verslag gedaan op Schaaksite.nl