TeamNL schaken

TeamNL is hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau. De KNSB is aangesloten bij TeamNL van NOC*NSF. TeamNL bestaat uit de topsporters die Nederland vertegenwoordigen. De beste schakers en schaaksters van Nederland nemen jaarlijks deel aan internationale kampioenschappen. We zijn trots op onze toppers en dankbaar voor de steun van onze partners die presteren op het hoogste internationale niveau mogelijk maken.

De Nederlandse topschakers

Anish Giri

Anish Giri

Nederlands sterkste schaker hoort alweer jaren bij de absolute wereldtop. In 2009 werd Anish Giri op zijn 14e grootmeester. In zijn eerste duel met Magnus Carlsen (2011) versloeg Anish de Noor in een partij die slechts 22 zetten duurde. Zowel in 2018 als in 2021 eindigde Anish op de 2e plaats na barrage om de titel in het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee.

Jorden van Foreest

Jorden van Foreest

Al vroeg behaalde Jorden een heel mooi succes: op zijn veertiende (2013) werd hij Europees jeugdkampioen in zijn leeftijdscategorie. Twee jaar later werd Van Foreest grootmeester. Hij maakte op spectaculaire wijze zijn NK-debuut in 2016 door meteen Nederlands Kampioen te worden. Zijn grootste succes is het winnen van het Tata Steel toernooi in 2021.

Erwin L ’Ami

Erwin L ’Ami

De Woerdenaar boekte in 2015 zijn mooiste schaaksucces door het Reykjavik Open met 8,5 uit 10 op zijn naam te schrijven. Erwin is al jaren een vaste waarde in het nationale team. In 2022 werd hij Nederlands Kampioen. Erwin is niet alleen topschaker maar ook manager van het Max Euwe Centrum.

Benjamin Bok

Benjamin Bok

Bok werd grootmeester op zijn negentiende, maar het talent openbaarde zich al op veel jongere leeftijd. Hij werd in allerlei leeftijdscategorieën Nederlands kampioen. In december 2015 won Bok het sterk bezette London Chess Classic Open met de geweldige score van 8 uit 9.

Max Warmerdam

Max Warmerdam

Max is een relatieve laatbloeier. Hij werd grootmeester in 2021, hetzelfde jaar waarin hij ook Nederlands Kampioen werd. Als secondant was hij werkzaam voor Anish Giri (Kandidatentoernooi 2021) en Jorden van Foreest (tijdens het door Jorden gewonnen Tata Steel toernooi).

Loek van Wely

Loek van Wely

‘KingLoek’ werd maar liefst acht keer Nederlands kampioen. Dat gebeurde zes keer op rij - een record dat hij deelt met Max Euwe. De Brabander won veel zeer sterk bezette open toernooien, waaronder Berlijn en New York. Hij stond in 2001 kortstondig in de top-tien van de wereld. Met het Nederlandse team werd Van Wely zowel in 2001 als in 2005 Europees Kampioen.

Lucas van Foreest

Lucas van Foreest

Net als zijn oudere broer werd Lucas bij zijn debuut op het NK (2019) meteen Kampioen (door Jorden in een barrage te verslaan). Hij is grootmeester sinds 2018.

Eline Roebers

Eline Roebers

Eline werd wereldkampioen onder 14 jaar in december 2020 (online). In 2021 maakte de Amsterdamse haar debuut in het nationale team op het Europese Kampioenschap voor Landenteams met een individuele bronzen medaille op bord 2. In het volgende jaar won ze op bord 1 van het team een zilveren bordmedaille op de Olympiade van Chennai. In 2022 werd ze tevens benoemd tot Internationaal Meester.

Machteld van Foreest

Machteld van Foreest

Lid van de bekende schaakfamilie Van Foreest, en net als Eline een groot schaaktalent. Begon met schaken toen ze 3 jaar was. Winnaar van diverse Nederlandse jeugdtitels bij zowel de meisjes als de jeugd. Als 11-jarige maakte ze al een verdienstelijk debuut op het NK Vrouwen – brons! In 2022 behaalde ze brons bij het WK meisjes t/m 16 jaar en werd ze als 15-jarige de jongste Nederlandse Vrouwenkampioen ooit.

Zhaoqin Peng

Zhaoqin Peng

Peng won al 14x het NK, een record. In haar geboorteland China behaalde ze 3x de titel. Als debutante in het Chinese team haalde ze op de Olympiade een gouden medaille op haar bord. Zhaoqin Peng emigreerde in 1995 naar Nederland en komt sinds 1998 uit voor het nationale team. Peng was succesvol in de WK-strijd, waarin ze het tot de kwartfinale schopte. In 2004 werd ze 2e na barrage om de titel op het EK.

Anne Haast

Anne Haast

Anne Haast is vijfvoudig Nederlands kampioene en damesgrootmeester. Met haar aanvallende speelstijl kan Haast van iedereen winnen, zoals zelfs Jan Timman ondervond. In 2013 behaalde Anne Haast een gouden bordmedaille tijdens het EK voor landenteams.

Tea Lanchava

Tea Lanchava

Het grote schaaktalent van Tea Lanchava werd al vroeg opgemerkt in Georgië. Zij behaalde de WK-titels onder veertien en onder zestien jaar. Het bleef niet bij jeugdtitels. Na haar verhuizing naar Nederland in 1995 werd Lanchava internationaal meester en won ze zilver op het EK van 2006. Tea Lanchava won in 2012 het Nederlands kampioenschap.

Rosa Ratsma

Rosa Ratsma

Rosa hoort al jaren bij de landelijke top. In 2018 werd ze derde op het NK achter Peng en Lanchava. In 2019 moest ze alleen Iozefina Werle voor laten gaan. Rosa kwam al vaak voor het nationale team uit en is voorzitter van de stichting ChessQueens.

Anna-Maja Kazarian

Anna-Maja Kazarian

Anna-Maja won alle nationale jeugdtitels die er te winnen zijn. In 2015 werd ze Europees kampioene bij de meisjes tot en met zestien jaar, nadat ze eerder al diverse medailles had behaald tijdens jeugd-EK’s en -WK’s. Anna-Maja Kazarian werd topscorer van het Nederlandse team bij haar debuut op het EK-landenteams in Reykjavik 2015. Ze heeft een populair schaak-kanaal op twitch.

Berichten

Ratings

Toernooien

Geen resultaten gevonden