Na zijn klinkende 2-0 overwinning op Boris Savchenko heeft Anish Giri het in de 3e ronde van de World Cup een stuk lastiger tegen de jonge Oezbeekse grootmeester Nodirbek Abdusattorov. Na 2 remises in de klassieke partijen volgt vandaag een tiebreak (om 14.00 uur). Als Giri er in slaagt om de 4e ronde te bereiken dan is hij de laatste Nederlander in het toernooi.
Jorden van Foreest verloor namelijk zijn 3e ronde match tegen de Poolse grootmeester Kacper Piorun. De Pool was een niet te onderschatten tegenstander (naast tweevoudig Pools kampioen is hij vijfvoudig wereldkampioen oplosschaak!), maar toch kwam de uitschakeling wat ongelukkig tot stand. In de eerste partij wist de Nederlander duidelijk positioneel voordeel te behalen, maar er ging iets mis bij de verzilvering van het voordeel. Jorden onderschatte de kracht van een vijandelijke vrijpion en miste daarna zelfs de remise op zet 40. In de tweede partij kwam Jorden met zwart niet in de buurt van de gelijkmaker.
Veel prominente toppers zijn overigens al uitgeschakeld in de World Cup. Levon Aronian moest het toernooi vanwege een corona-besmetting verlaten. Alireza Firouzja werd in de 2e ronde uitgeschakeld door een 15-jarige Oezbeekse grootmeester (Javokhir Sindarov). Fabiano Caruana verloor sensationeel van Rinat Jumabayev (een grootmeester uit Kazakhstan) in de 3e ronde. Het zou maar zo kunnen dat de tiebreaks van vandaag nog meer verrassingen laten noteren. Wereldkampioen Magnus Carlsen heeft tot nu toe nergens last van en zijn beide matches tot nu toe met 2-0 gewonnen.
Twitch uitzending dinsdag 20 juli
Op de tiebreakdagen zal IM Stefan Kuipers op het twitchkanaal van de schaakbond schaaktechnisch terugblikken op de verrichtingen van de Nederlanders in de afgelopen ronde, in ieder geval zo lang als er Nederlanders in het toernooi zijn! De uitzending van vanavond 20 juli begint zoals altijd om 20.00 uur. Mits Anish Giri doorgaat dan is de volgende uitzending op 24 juli. Zie hier het volledige schema met alle tiebreakdagen. 
De officiële website