Het was op 22 juni een hele geslaagde dag met 275 schakertjes uit het hele land bij het NK 345. Het NK 345 is het Nederlands Kampioenschap schaken voor schoolteams uit de middenbouw van het basisonderwijs (groepen 3, 4 en 5). De Nutsschool Wassenaar werd voor 5e keer winnaar bij de grote teams van dit NK 345 (15-20 spelers). Het was bijzonder spannend. Na ronde 3 leek de ISU uit Utrecht de titel te gaan pakken met maar liefst 14 opunten voorsprong op nummer 2. Langzaam kwam de Nuts echter dichterbij en pas in de slotronde gingen ze de ISU met 1 punt voorbij. Na 7 maal 20 partijen is 1 puntje natuurlijk niet veel. De ISU werd tweede, de Eduard van Beinum uit Rotterdam werd derde. Ook die waren heel erg verrast want de Montessori Oegstgeest had die derde plek de hele dag nog in handen, maar in de slotronde ging het mis.
Bij de middelgrote teams (10-14 spelers) was het De Tweemaster uit Vijfhuizen die de titel pakte. Zij hielden hun voorsprong wel de hele dag vol op de concurrentie. Tweede werd IPS uit Almere en derde De Wilhelmina uit Apeldoorn. Ook hier was het steeds wisselen van plek om de podiumplekken.
Bij de kleine teams was het de Tweesprong Duivenkamp uit Maarssen die langzaam omhoog klom en de eerste plek niet meer afstond. De Tweemaster Kameleon uit Oost Souburg pkate de tweede plek, net voor de Hofvilla uit Wateringen. Tussen de 3e en 8e plaats werd ronden lang geknokt. Eervolle vermeldingen daarom voor de teams van de De Hoeksteen Giessenburg, Het Talent uit Lent, Het Galjoen Den Haag, Onder de Bogen Utrecht en de Pijlstaart Utrecht.
Zie hier de eindstand van de scholen.
Niemand minder dan wereldtopper Anish Giri opende het toernooi en speelde 40 simultaanpartijen tegen de deelnemers. Hij won ze allemaal, maar kreeg het wel benauwd van al die jonge kinderen die zulke goede zetten deden. Op de vraag of zijn zoontje van 2,5 al kon schaken, zei hij: “Hij kan al de pionnen vooruit zetten, maar begrijpt nog niet wat hij doet”; Op de vraag wanneer hij echt gaat schaken, zei hij: “Dat ligt helemaal aan hem zelf. Ouders kunnen hun kinderen de kans geven om te leren schaken, maar uiteindelijk bepaalt het kind zelf hoe leuk hij of zij het vindt en of ze er heel goed in gaan worden door er veel tijd in te stoppen”.
De organisatie was in handen van JSC Magnus Leidsche Rijn, die samen met Samen Schaken en de KNSB dit kampioenschap voor de tweede maal in Utrecht organiseerde.