Op zaterdag 10 juni werd voor de 4e keer het NK Schaken voor schoolteams basisonderwijs voor de middenbouw (groepen 3-5) georganiseerd. De plaats van handeling was voor de tweede keer het NSG Groenewoud in Nijmegen. 275 deelnemers afkomstig van 26 scholen speelden een spannend kampioenschap. Kampioen werden de teams van  Nutsschool Wassenaar (grote teams), IPS Almere (middelgrote teams en De Ark Haarlem (kleine teams).
Er werd gespeeld in 11 individuele groepen (3x groep 3, 3x groep 4 en 5x groep 5). Alle kinderen scoorden zowel punten voor henzelf als voor hun schoolteam (via het 1-2-3 scoresysteem). Er werden 3 teamklassementen bijgehouden, met de beste 5 resultaten voor het klassement kleine teams, beste 10 voor het klassement middelgrote teams en beste 15 voor de grote teams.
Grote teams (15-20 spelers):
1. Nutsschool Wassenaar, 242 punten
2. De Spits Utrecht, 238 punten
3. Het Talent Lent, 230 punten
De Nutsschool Wassenaar was ook al kampioen in 2015 en 2016. Ze zeggen dat hun succes te danken is aan het feit dat ze zo vroeg beginnen met schaakles (groep 3) en daardoor steeds in ervaring op de concurrentie voorliggen. In ronde 6 stonden De Spits en de Nutsschool nog gelijk, maar in de laatste ronde liep de Nuts toch nog 4 puntjes uit. KNSB-bestuurslid Frank Lommers reikte de prijzen uit aan de dolenthousiaste winnaars.

​Middelgrote teams (10-14 spelers):
1. IPS Almere, 171 punten
​2. De Regenboog Apeldoorn, 147 punten
​3. De Hazesprong Nijmegen, 140 punten
Bij de middelgrote teams nam de International Primary School Almere (IPS) al snel de leiding. Zij stonden die vervolgens niet meer af.

Kleine teams (5-9 spelers)
1. De Ark Haarlem, 91 punten
2. De Klimboom Best, 83 punten
3. ’t Schoppert Hengelo, 81 punten
De Ark Haarlem deed voor het eerst mee en pakte gelijk de titel bij de kleine teams. De hele dag was het in dit klassement stuivertje wisselen in de top 3. Maar liefst 16 teams streden in dit klassement mee.

De teams kwamen dit jaar uit 11 van de 13 regio’s. Dat was weer twee meer dan vorig jaar. Alleen de FSB en NOSBO waren nog niet vertegenwoordigd. Ook het aantal deelnemers in de 19 kwalificaties was gestegen met 13%.
4C: Ralf Sterk (De Spits-Utrecht)
5A: Storm Fallaux (’t Schoppert Hengelo)
5B: Koen Hikspoors (De Ark-Haarlem)
5C: Flora Weijerman (Kieviet-Wassenaar)
5D: Om Deshmukh (IPS-Almere)​
5E: Guyon Terpstra (De Arabesk-Arnhem)

Clemens Levink had ook weer drie schaakpuzzels samengesteld voor de dag. Uit de goede inzenders werden er drie getrokken die een extra prijsje in ontvangst mochten nemen.
De finale werd mede mogelijk gemaakt door NSG Groenewoud, SV Het Kasteel Wychen, UVS Nijmegen, SMB Nijmegen, aangevuld met de nodige landelijke wedstrijdleiders.