De finale van het NK voor schoolteams uit het Voortgezet Onderwijs (NK VO) was weer super spannend. 18 teams hadden zich online via drie kwalificatietoernooien in november en december geplaatst voor deze teamfinale. Ze speelden vandaag verdeeld over drie categorieen om de NK titels: VO I (alle leerjaren), VO II (eerste twee leerjaren) en VO III (alle leerjaren maar maximaal 1 clubspeler in de opstelling). 
De finale vindt normaal plaats op een mooie locatie bij het Tata Steel Chess on Tours, maar vanwege de corona dit jaar online. Er werd gespeeld op het platform van Tornelo. De finale ging over 5 ronden, elk team kwam alle andere teams in hun categorie eenmaal tegen. Er werd gespeeld met viertallen.
VO I (alle leerjaren)
In deze categorie waren meerdere kanshebbers op de titel. Het Christelijk Gymnasium Utrecht was vooraf wel favoriet. Dit maakte ze waar, ondanks de nipte nederlaag in ronde 3 tegen het College Hageveld uit Heemstede. In ronde 4 wonnen ze van hun directe concurrent het Stedelijk Gymnasium Leiden. Doordat ook Leiden punten liet liggen ging de titel naar het Christelijk Gymnasium Utrecht, tweede het Stedelijk Gymnasium Leiden 1 en derde het College Hageveld uit Heemstede.
Het team van Utrecht bestond uit: Kobe Smeets, Polle van Arendonk, Mika Kleibeuker, Lin Han en Julian Mac Gillavry. Gefeliciteerd!

Eindstand:
1. Christelijk Gymnasium Utrecht, 8 mp, 15 bp
2. Stedelijke Gymnasium Leiden, 6 mp, 11 bp
3. College Hageveld Heemstede, 5 mp, 11 bp
Individuele topscorers van deze categorie:
Bord 1: Kobe Smeets (Christelijk Gymnasium Utrecht), 4,5 uit 5
Bord 2: Polle van Arendonk (Christelijk Gymnasium Utrecht), 4 uit 5
Bord 3: Kiri Arnold (Stedelijk Gymnasium Leiden 1), 3,5 uit 5
Bord 4: Quint de Jong (College Hageveld), 3,5 uit 5
VO II (eerste twee leerjaren)
Het team van Gymnasium Novum uit Voorburg kon wel eens de hegemonie van het Stedelijk Gymnasium Leiden gaan doorbreken dit jaar. Leiden heeft al jaren een abonnement op de titel in deze categorie. Toch was het tot en met de slotronde super spannend. Novum en Leiden hadden beiden 8 matchpunten en streden in die slotronde dus voor de titel. Het werd ook nog eens 2,5 – 1,5. Prajit Sai Kumar en David Madularea wonnen bij Novum, Jonathan Vijver bij Leiden. Bord 4 werd remise tussen Thomas Dijkhuijsen (Novum) en Daniel Vijver (Leiden). Gymnasium Novum uit Voorburg dus Kampioen, Stedelijk Gymnasium Leiden 1 tweede, het Utrechts Stedelijk Gymnasium derde. Gefeliciteerd.
 
winnende team van Gymnasium Novum (foto Martin Dijkhuijsen)
Eindstand:
1. Gymnasium Novum Voorburg, 10 mp, 18,5 bp
2. Stedelijk Gymnasium Leiden 1, 8 mp, 13 bp
3. Utrechts Stedelijk Gymnasium, 6 mp, 11 bp
Individuele topscorers van deze categorie:
Bord 1: Prajit Sai Kumar (Novum), 5 uit 5
Bord 2: David Madularea (Novum), 5 uit 5
Bord 3: Jonathan Vijver (Leiden 1), 4,5 uit 5
Bord 4: Thomas Dijkhuijsen (Novum),
Daniel Vijver (Leiden 1) 4,5 uit 5
VO III (max. 1 clubspeler)
De categorie max. 1 clubspeler bestaat nog niet zo lang, maar levert veel spectakel op. Op de schaakborden wel te verstaan. Veel spelers zijn ex-clublid of zijn door hun schoolgenoten geworven voor het team. Het is enorm leuk om te zien hoeveel animo er is voor deze categorie. In de kwalificaties komen ze qua populariteit al aardig in de buurt van categorie VO I die vriwjel geheel uit clubschakers bestaat.
Er kwam ook tactiek bij kijken. De winnaar speelde in de twee slotronden twee keer gelijk, maar pakte daarmee wel de titel. Dat is het Calvijn College uit Goes geworden. Gefeliciteerd!
Tweede werd het team van Huygens Lyceum uit Eindhoven. Derde het Adriaan Roland Holst uit Bergen. 

Eindstand:
1. Calvijn College Goes, 8 mp, 14,5 bp
2. Huygens Lyceum Eindhoven, 6 mp, 10 bp
3. Adriaan Roland Holst Bergen, 5 mp, 10,5 bp
Individuele topscorers van deze categorie:
Bord 1: Guido van Hesselingen (Adriaan Roland Holst) 5 uit 5
Bord 2: Karel Hoogerland (Calvijn College), 5 uit 5
Bord 3: Jonathan Quist (Calvijn College), 4 uit 5
Bord 4: Douwe van de Putte (Cygnus Gymnasium), 5 uit 5
Alle eindstanden zijn hier te vinden.
De partijen en individuele scores zijn in Tornelo terug te zien.
We danken het wedstrijdleidersteam bestaande uit Andre van der Graaf, Angelique Osinga, Andre van Kuijk en Vadim van Kuijk, alle teamleiders, spelers en hulpkrachten op de verschillende scholen. De prijzen voor de nummers 1 /m 3 per categorie gaan morgen op de post. naar de scholen Tot volgend jaar!
Zie ook leuk verslag van Guido van Hesselingen (Adriaan Roland Holst – Bergen)