Op 30 en 31 maart streden 62 schakers en schaaksters om de officiele Nederlandse Jeugdkampioenschappen schaken in Waalwijk. Vooraf was er een brede groep spelers die in aanmerking kwam voor de titel. Vooraf hadden echter niet veel mensen voorspeld dat Tommy Grooten uit Eindhoven en Arthur de Winter uit Nieuw-Vennep​ als nummers 1 en 2 zouden gaan eindigen in de Jeugd groep algemeen. Tommy is nog maar 8 jaar en veroverde afgelopen jaar al de titel bij de Jeugd H (t/m 7 jaar). Het is des te knap dat hij nu al de titel bij de 10-jarigen heeft veroverd. Ook nog met een geweldige score van 8,5 uit 9 partijen. Hij heeft zich tevens geplaatst voor het WJK.
Arthur de Winter uit Nieuw-Vennep​ werd tweede, ook dat was een grote verrassing. Zijn moeder meldde dat hij vooraf blij zou zijn  geweest met een 10e plaats. Het werd uiteindelijk zelfs zilver en een uitzendplaats naar het EJK. Quint de Jong ook uit Nieuw-Vennep pakte de derde plaats.
Bij de meisjes was het iets minder spannend. Lauri Maris uit Winterswijk was de grote favoriet en nam al snel een voorsprong op de concurrentie. Ze speelde slechts 3 maal remise en won de rest. Ze heeft zich hiermee tevens voor het EJK geplaatst.
Nora Yeh uit Leiden en Elysia Feng uit Eindhoven deden het ook heel verdienstelijk met een 2e en 3e plaats.
De organisatie was in de vertrouwde handen van de SBSB, die deze kampioenschappen al sinds de start in 2005 organiseren. Dit jaar hadden ze als bijzonderheid een fotowedstrijd georaniseerd voor wie als beste zoals de wereldkampioen Magnus Carlsen naar de camera tkan kijken. Het resultaat mag er wezen: