In het Hemelvaart weekeinde (26-28 mei) was het weer drie dagen lang een geweldige sfeer in Rijswijk bij het NK D (de Nederlandse Jeugdschaakkampioenschappen t/m 12 jaar). Met 82 deelnemers verdeeld in een open groep van 54 en een meisjes groep van 28 deelneemsters, streden de sterkste jeugdspelers om de twee titels. 
Na twee online edities (mei 2020 en 2021) en een tweedaagse fysieke editie in Best (september 2021), nu weer terug op de vertrouwde plek in het gebouw van jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk. 
Ook de organisatie van de HSB, was weer heel vertrouwd. Allemaal bekende gezichten, alleen een paar jaartjes ouder. 
D jeugd
In de open groep was het druk aan de top. Alle toppers waren aanwezig en losten elkaar ook af aan de top van het veld: Sacha Kurt, Tommy Grooten, Oscar Zecha, Daniel Nijhuis, Askhaj Katpatal, Noah Ritzerveld.
Na de voorlaatste ronde had Oscar Zecha een half puntje voorsprong op Tommy Grooten, en juist deze twee speelden tegen elkaar in een echte finale in de slotronde. Tommy wist Oscar te verslaan en pakte met 7,5 uit 9 de titel. Oscar, Akshaj en Daniel gingen vervolgens nog even verder in een barrage om plek 2. Ze hadden allen 7 uit 9 gescoord. Na tweemaal remise werd de barrage in de derde wedstrijd beslist tussen Daniel en Askhaj. Daniel won en werd daarmee tweede. Hij behaalde daarmee tevens een plek op het EJK later dit jaar in Turkije. Tommy heeft zich voor het WJK geplaatst in Georgie. Oscar werd derde en Akshaj vierde.
Zie gehele eindstand.
D meisjes
Ook bij de meisjes was het tot het einde heel spannend. Bregje Roebers, Luna Huang of wordt het Eli Alia Jorritsma? Na de 9e ronde staan Luna en Eli op 7,5 en Bregje op 7. Luna en Eli spelen een barrage om de titel. Luna wint beide partijen en daarmee de titel. Eli was er heel dichtbij en kan met haar tweede plaats ook heel trots zijn. Bregje werd derde. Luna heeft zich voor het EJK in Turkije geplaatst.
Zie gehele eindstand
 
Bijzonder aandenken
Bijzonder is ook dat alle deelnemers direct na de slotronde een speciaal aandenken meekregen. Voor alle deelnemers was namelijk een stelling geselecteerd met de mooiste combinatie uit het toernooi van een eigen partij. Deze was netjes ingelijst zodat ze nog jaren naar de bijzondere stelling kunnen terugkijken. Op de toernooisite zie je ook een hele reeks trucs, erg leuk om na te spelen!
We danken de organisatie voor al hun inzet en de geweldige sfeer die ze voor de deelnemers hebben weten te creeeren. Tot volgend jaar.
Zie ook een mooi verslag van Herman Grooten met partijfragmenten op Schaaksite.
En een fotoverslag van Harry Gielen.