Kort na de European Club Cup in Albanië staan de nodige topspelers alweer in de startblokken voor de volgende grote krachtmeting: Qatar Masters Open 2023. Dit grote open toernooi met een supersterke bezetting begint op woensdag 11 oktober. Het toernooi gaat over 9 ronden. Blikvanger is de nummer 1 van de wereld, Magnus Carlsen.

Van Nederlandse zijde zijn onze topspelers GM Anish Giri en GM Jorden van Foreest van de partij. Ook GM Robby Kevlishvili staat op de lijst van deelnemers. Qua rating staat hij rond de 40e plaats.

Eerdere winnaars

Het toernooi in Qatar stond eerder al op de internationale schaakkalender, maar dat is alweer een tijdje geleden. Qatar Masters Open vond plaats in 2014 en in 2015 en werd toen gewonnen door respectievelijk Yu Yangyi en Magnus Carlsen.

Briljante zet

In 2015 eindigden Yu Yangyi en Magnus Carlsen na 9 ronden gelijk op 7 punten, waarna een blitz tiebreak de beslissing moest brengen. Deze werd gewonnen door Carlsen, die daarmee de toernooiwinnaar werd. Hier zie je een van de partijen uit die tiebreak; kijk vooral naar het briljante 33.Txe6!! van Carlsen.

Meer informatie over Qatar Masters:

Website Qatar Chess Association

Indeling en uitslagen

De partijen zijn live te volgen, onder andere via Chess24.