De eerste van drie kwalificatietoernooien voor het NK schaken voor teams uit het Voortgezet Onderwijshet (NK VO) zit erop. Op vrijdagmiddag 10 november streden 25 schoolteams om de eerste vier plekken in de finales (een record!).
De kwalficaties werden dit jaar voor het eerst gespeeld op Chess.com, een gebruiksvriendelijk programma en waar op dit moment ook de meeste schakers actief zijn. Dat heeft mede gezorgd voor de toenemende belangstelling. De andere trekker is natuurlijk de te verdienen plekken voor de finale in Wijk aan Zee op de openingsdag van het Tata Steel Chess Tourament 2018 op 12 januari. 
De kwalificaties hebben een open karakter. Scholen kunnen zich geheel vrij aanmelden en zoveel teams inschrijven als ze willen. Er resteren nog twee kwalificaties op 24 november en 8 december, dus aanmelding is nog steeds mogelijk tot een dag voor aanvang.
Ook dit jaar is het in beide categorieen (bovenbouw en onderbouw) sterk bezet.
In categorie I (bovenbouw / alle klassen) verdedigt Topsporttalentschool Groningen haar titel. Hun sterrenteam bestaat dit jaar uit een Jorden en Lucas van Foreest, Jonas Hilwerda en Elmer Hoogeveen. 
In categorie II (onderbouw / eerste twee klassen) heeft de kampioen van vorig jaar nog niet ingeschreven (Willem Lodewijk Gymnasium Groningen) en ligt het veld geheel open.
Tijdens het eerste kwalificatietoernooi was het niet alleen wennen hoe alles werkt op Chess.com. Er deden zich helaas ook enkele onregelmatigheden voor, waardoor we de uitslag hebben moeten aanpassen.
Geplaatst voor de finale zijn: 
VO I: Topsport Talentschool Groningen en het Gymnasium Apeldoorn (na correctie, 21 november)
VO II: Stedelijk Gymnasium Leiden en het Leidsche Rijn College Utrecht.
Op vrijdag 24 november is het tweede kwalificatietoernooi, dan start iedereen weer op nul en mogen alleen de vier sterkste spelers van de geplaatste teams niet meer deelnemen. Ook is het mogelijk voor nieuwe teams om deel te nemen.
Zie eindstanden kwalificatietoernooi 1 van 10 november:
VO I
VO II