De derde en tevens laatste kwalificatie van het NK VO (Nederlands Kampioenschap Schaken voor teams uit het Voortgezet Onderwijs) op vrijdag 3 december was ongekend spannend. 276 spelers van 51 teams streden om de laatste 6 finaletickets. Plaats van handeling was chess.com. Alle leerlingen speelden een individueel toernooi waarbij de 4 beste scores per school per categorie de teamscore vormde.
VO I (alle leerjaren)
Het College Hageveld-Heemstede en het Emmauscollege-Rotterdam hebben de laatste twee plekken verdiend. Het Huygenslyceum-Eindhoven behaalde precies evenveel punten als Emmaus. Hun hoogste individuele score was echter net iets beter 6 (Alan Bakije) om 5,5 punt (Wendy Huang, Yanniek Nitescu).
De 6 finalisten zijn:
1. Christelijk Gymnasium Utrecht
2. Stedelijk Gymnasium Leiden 1
3. Stedelijk Gymnasium Leiden 2
4. Leidsche Rijn College-Utrecht
5. College Hageveld-Heemstede
6. Emmauscollege-Rotterdam
VO II (eerste twee leerjaren)
Het Porta Mosana College – Maastricht en het Utrecht Stedelijk Gymnasium pakten de laatste twee tickets. Beide teams scoorden precies evenveel en ook nog eens met gelijke individuele scores (4,5, 4,4,4), exeaquo dus. Daarachter op slechts een half puntje ook twee teams, het Stedelijk Gymnasium Eiondhoven en het Pontes Het Goese Lyceum. Die kwamen net tekort.
De 6 finalisten zijn:
1. Stedelijk Gymnasium Leiden 1
2. Stedelijk Gymnasium Leiden 2
3. Gymnasium Novum-Voorburg
4. Cygnus Gymnasium-Amsterdam
5. Utrechts Stedelijk Gymnasium
6. Porta Mosana College–Maastricht
VO III (max. 1 clubspeler, alle leerjaren)
Het werd weer een heel spannende strijd. De twee finaleplekken gaan naar twee Noord-Hollandse scholen, het Adriaan Roland Holst-Bergen en het Cygnus Gymnasium-Amsterdam. Het St. Michael-Zaandam leek net als het Adriaan Roland Holst ook 19 punten te scoren, maar dat bleek met 2 clubleden in het team. Met 1 clublid scoren ze 17,5 punt. Het Cygnus gaat dus als tweede met 18 punten samen met het team van Adriaan Roland Holst door naar de finale.
De 6 finalisten zijn:
1. Bataafs Lyceum–Hengelo
2. Huygens Lyceum-Eindhoven
3. Calvijn College–Goes
4. De Passie-Wierden
5. Adriaan Roland Holstschool-Bergen
6. Cygnus Gymnasium-Amsterdam
Zie hier de uitslagen met alle eindstanden en individuele scores op  www.schaken.nl/nkscholen/

Eindstand kwalificatie 3, VO I
Eindstand kwalificatie 3, VO II
Eindstand kwalificatie 3, VO III

Finale
De kans is heel groot dat de finale op 20 januari 2022 ook online zal plaatsvinden.
In de finale worden in ieder geval 5 ronden gespeeld met 4 tegen 4. 1 a 2 reserves zijn toegestaan. De scholen mogen opnieuw hun team samenstellen. Dat mogen ook nieuwe spelers zijn.
De finalisten krijgen nog uitgebreide informatie.
We danken alle andere scholen voor hun inzet en tot volgend jaar.