Op 16 en 17 november vond het tweede kwalificatietoernooi van dit seizoen voor het NK Jeugd voor de AB categorieen en de C meisjes groep plaats. Ditmaal was het Go Centre in Amstelveen de speellocatie. Het toernooi was in de breedte sterk bezet met meer dan 60 spelers.
Na zeven spannende ronden gingen de volgende spelers er met de NK tickets vandoor:
Jeugd A: Jord Ypma, Job Emans, Dylan Achuthan
Meisjes A: Marlinde Waardenburg
Jeugd B: Duncan Klaren, Kobe Smeets, David Sonneveld
Meisjes B: Kathleen Velasco
Meisjes C: Lyne Bruggink, Evi Maris, Katja Venema
Er waren helaas wat uitvallers die het toernooi vanwege griep niet konden afmaken (vijf in totaal). Er waren ook drie spelers al zeker van plaatsing voor het NJK. Die deden buiten mededinging mee voor de tickets. Dat waren Arthur de Winter in de A en Wendy Huang en Sasa Albers in de B groep. Arthur werd 4e in de A net achter het trio: Jord, Job en Dylan. Wendy won de Jeugd B groep, met evenveel punten 5,5 uit 7 als Kobe Smeets en Duncan Klaren, maar met de meeste weerstandspunten. Sasa werd 4e in deze groep en David Sonneveld 5e. David plaatste zich echter alsnog voor het NK vanwege de twee al geplaatste spelers.
Bij de Meisjes C geen uitvallers. Lyne Bruggink was met 6 uit 7 veruit de sterkste. Daarachter was spannender. Evi Maris, Katja Venema en Isafara Gergin eindigden alledrie op 5 uit 7. WP en SB punten moesten de doorslag geven. Isafara kwam hierin net te kort. Gelukkig zijn er nog twee kwalificatietoernooien te gaan, dus nog genoeg kansen.
De organisatie was in handen van de SGA. Zij deden dit alweer voor de derde keer op rij. Voor het eerst werd het niet in het hetzelfde weekend als het Amstelveense schaakfeest met o.a. het NK rapid gehouden. Die evenementen vinden op 30 november en 1 december plaats.
Zie voor foto’s de site van Niels Albers
Kwalificatie 3 is in Eindhoven op 7-9 februari 2020, de inschrijving is geopend.