Het Tuchtcollege van de KNSB heeft uitspraak gedaan inzake de aanklacht van vals spel van een deelnemer aan de Reservegroep C van het Open NK Schaken 2019 in Dieren (https://www.schaken.nl/onk/nieuws/cheater-uit-toernooi-verwijderd).
 
Volgens het Tuchtcollege staat vast dat beklaagde opzettelijk gebruik heeft gemaakt van een mobiele telefoon als hulpmiddel tijdens tenminste één lopende partij van het Open NK. Dit, in combinatie met andere omstandigheden (uiterst goede resultaten, stelselmatig uitzonderlijk sterke zetten die vaak in overeenstemming kwamen met de eerste keuze van de (sterkste) schaakengines, het overmatig toiletgebruik, en de plek waar de mobiele telefoon verborgen zat) is voor het tuchtcollege voldoende om te oordelen dat er (op zijn minst) een redelijke kans bestaat dat beklaagde zich schuldig heeft gemaakt aan vals spel gedurende ( niet alleen de 8e ronde ) meerdere rondes in dit toernooi.
 
Het Tuchtcollege heeft beklaagde daarom veroordeeld tot:

tijdelijke ontzetting uit het KNSB-lidmaatschap gedurende een periode van 30 maanden;
een boete van € 250,- aan de KNSB;
verval van zijn wedstrijdresultaten van het Open NK te Dieren (2019).

 
De aanklacht wegens vals spel bij andere toernooien, te weten het HSG Open 2019 te Hilversum, het NOVA College toernooi in Haarlem (2019) en het Amsterdam Science Park toernooi (2019), werden onvoldoende bewezen geacht.