Haarlem – In de zevende ronde van het Kandidatentoernooi verloor koploper Ian Nepomniachtchi van Maxime Vachier-Lagrave waardoor beide spelers nu samen aan de leiding gaan met 4,5 punten. Anish Giri bereikte niks tegen Alexander Grischuk en moest berusten in zijn vijfde remise. Grischuk heeft in Ekaterinenburg al zijn partijen nog gelijk gespeeld.
Ian Nepomniachtchi herhaalde met zwart de riskante variant van de Franse Verdediging die hij eerder in toernooi ook al had gespeeld. Maxime Vachier-Lagrave was goed voorbereid en kwam in het voordeel nadat de Rus het centrum te vroeg sloot. Met een kwaliteitsoffer trok de Fransman het initiatief naar zich toe, en toen het hem lukte om de pionnenketen van zijn tegenstander aan te tasten was duidelijk dat de koploper zou gaan verliezen.
Anish Giri speelde de Engelse Opening tegen Alexander Grischuk. De Russische grootmeester reageerde alert met een vroege opmars van de h-pion. Nadat de dames geruild waren zat er weinig muziek meer in de stelling en op zet 40 werd tot remise besloten.
Ook de twee andere partijen eindigden in remise. Ding Liren speelt een ongelukkig toernooi en wist vandaag met wit niets klaar te maken tegen Kirill Alekseenko. Beide spelers blijven gezamenlijk onderaan staan met 2,5 punten. Tot slot bereikte Fabiano Caruana niets met wit tegen de Russische Verdediging van Wang Hao. De Amerikaan moest uiteindelijk nauwkeurig spelen om de remisehaven te bereiken. Anish Giri, Alexander Grischuk, Wang Hao en Fabiano Caruana staan daarmee halverwege het toernooi op een punt achterstand van Ian Nepomniachtchi van Maxime Vachier-Lagrave.
Donderdag wordt de achtste ronde gespeeld in Ekaterinenburg. Anish Giri heeft dan zwart tegen Ian Nepomniachtchi. Terwijl Maxime Vachier-Lagrave het met zwart moet opnemen tegen Fabiano Caruana. De partijen zijn weer live te volgen vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd via de officiële website