Gisteren, 23 maart, heeft de overheid besloten om alle samenkomsten tot 1 juni te verbieden. De gevolgen voor de schaakevenementen (competities en kampioenschappen) van de KNSB staan hieronder. Hoofdlijn is dat we alles tot en met eind juni afgelasten.
 
KNSB-competitie
De KNSB heeft besloten om de KNSB-competitie per direct te beëindigen. De resterende 3 ronden (28 maart, 18 april, 16 mei) worden geschrapt. Het is praktisch niet uitvoerbaar om 3 ronden (2 ronden voor de 5e t/m 7e klasse) in juni te spelen, mede omdat velen dan andere plannen zullen hebben.
We hebben nog geen beslissing genomen over promotie/degradatie. We zullen dit besluit samen met de regionale bonden nemen. Hoe deze beslissing ook zal uitvallen, er zullen altijd partijen zijn die zich benadeeld voelen. We rekenen op ieders begrip in deze uitzonderlijke tijden.
Voor de Meesterklasse maken we nog een voorbehoud. Vanuit een Meesterklasseteam kwam de suggestie om de laatste 3 ronden in 1 weekend te spelen. Wij zullen bij alle teams peilen hoe zij daar tegenover staan.
 
KNSB-bekercompetitie
De KNSB-bekercompetitie wordt per direct beëindigd. De bekerfinale was gepland voor donderdag 21 mei. Die zou al verplaatst moeten worden, terwijl een deel van de 4e ronde en de volledige 5e ronde ook nog gespeeld moet worden.
Er is in 2020 geen Bekerkampioen.
 
Individuele Nederlandse jeugdkampioenschappen
Alle individuele Nederlandse jeugdkampioenschappen dit voorjaar worden geschrapt. Dit betreft:

NK E Waalwijk, 10 – 11 april
NK ABC Almelo, 25 april – 1 mei
NK D Rijswijk, 21 – 23 mei
Nationale Pupillendag (NK FGH) Maastricht, 20 juni

De eerste 3 evenementen vallen voor 1 juni. De Nationale Pupillendag is daarna. Maar vanwege de onzekerheid of in juni de situatie verbeterd is en omdat veel regionale Pupillendagen nog niet gespeeld zijn, hebben we besloten ook dit toernooi af te gelasten.
We zijn met de organisatoren van alle toernooien in gesprek over de mogelijkheid om het kampioenschap later dit jaar alsnog te laten verspelen. Voor het NK ABC Almelo zijn voorlopig 10-16 augustus als nieuwe data ingepland. Het NK E Waalwijk kijkt naar een weekend in juni / begin juli. Het NK D Rijswijk heeft nog geen nieuwe data op het oog.
Het verplaatsen van de toernooien kan consequenties hebben voor de uitzendingen. Zodra we meer informatie hebben hoe we daarmee om willen gaan, zullen we dat delen.
 
Nederlandse kampioenschappen schoolschaak BO
Dit gaat om het NK voor schoolteams  BO Algemeen, op 6 en 13 juni in Gouda, en om het NK 345 (BO Middenbouw), op 27 juni in Utrecht. Beide toernooien worden afgelast. Dit om dezelfde reden als de Pupillendag: Onzekerheid of grote evenementen in juni weer zijn toegestaan, en veel lokale en regionale kwalificatietoernooien moeten nog gespeeld worden.
Voor de schoolschaakkampioenschappen gaan we kijken naar een alternatief online kampioenschap.