Jaarlijks maken we de stand op betreft de ledenaantallen en wordt de Verenigingprijs uitgereikt.We tellen in een paar berichtjes af. Als nummers 4 en 5 zijn geeindigd met allen per saldo 17 leden erbij in 2017:
4. VAS
5. HWP Haarlem
VAS Amsterdam (144 leden, waarvan 66 jeugd), noemt zich niet alleen de oudste schaakvereniging van Nederland (opgericht in 1822), maar is ook heden ten dagen heel actief. Zo kregen zij er 47 nieuwe leden bij in 2017 (per saldo 17) en werden zij o.a. Nederlands Kampioen met hun D-team. De prestaties van hun 2e en 3e D-team mochten er overigens ook wezen met resp. een 4e en 14e plaats. Dat belooft wat de komende jaren! 
Hun website oogt heel modern, is ook goed leesbaar op een mobiel en staat vol met leuke berichten en activiteiten. Beginnende volwassenen worden met een beginnerscursus geworven. Dat is lang niet bij alle schaakverenigingen het geval.
In 2017 werd het 195-jarig bestaan gevierd, met speciale activiteiten voor de jeugd! Een vereniging die volop op de toekomst gericht is dus. Dat belooft wat voor 2022! 
HWP Haarlem (161, waarvan 48 jeugd) verzorgt samen met de Kennemer Combinatie het grootste deel van het schaakaanbod in Haarlem. Tot voor kort was de Kennemer Combinatie​ de grootste, maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid (161 tegen 131 leden). HWP kreeg er 35 leden in 2017 bij (per saldo 17). Zij is ondermeer bekend van het jaarlijkse schaaktoernooi “De Haarlemse Meesters” (georganiseerd in de herstvakantie). Ook zijn ze betrokken, in nauwe samenwerking met de Kennemer Combinatie,  bij het buurtschaakproject “Heel Haarlem Schaakt. Reeds drie buurtschaakverenigingen zijn opgericht sinds 2016.
Hun website is een voorbeeld voor anderen! In één opslag: het laatste nieuws, de agenda en de speeltijden / locatie en doorklikken naar de lidmaatschapsgegevens.