De Verenigingsprijs 2017 is gewonnen door HSG Hilversum. Zij kregen er afgelopen jaar 44 nieuwe leden bij en kwamen per saldo uit op 26. Dat was veruit het hoogste aantal dit jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000. De prijs werd op de clubavond van HSG op 15 februari uitgereikt door (aankomend) KNSB Bestuurslid Clubschaak Erik Mijnheer.

Martin Koekkoek, de voorzitter van HSG (links)neemt de prijs in ontvangst van Erik Mijnheer (foto Pascal Losekoot)
Erik Mijnheer: “Het gaat goed met het schaken in Nederland en HSG is daar een mooi voorbeeld van. Deze vereniging heeft een aantal jaren geleden een koerswijziging doorgevoerd door niet enkel in de zetten op topschaak, maar juist ook op breedteschaak. Dat heeft de club gedaan door aparte trainingen te organiseren voor huisschakers, vrouwen en clubleden tot een bepaalde rating. Daardoor is de club sterk gegroeid in leden. Vooral tot 1600 rating. Daardoor is het ook mogelijk geworden dat huisschakers makkelijk kunnen integreren bij de club. Het bieden van extra’s zoals de trainingen voor speciale doelgroepen resulteert dus in meer leden.
Maar ook de jeugdafdeling is sterk gegroeid van vijftien naar zestig leden. Die groei is mogelijk geweest doordat de club in het St. Aloysius College (Mavo-Havo) de mogelijkheid heeft om klaslokalen te gebruiken voor de diverse groepen kinderen om daar les aan te geven. Vooral de stappen één en twee waren in aantal kinderen zo omvangrijk, dat beiden groepen nu gesplitst zijn in twee groepen.
Hoe komt HSG dan aan voldoende getrainde schaaktrainer? Door hen een cursus Schaaktrainer 1 te laten volgen bij Pascal Losekoot. Ook worden ouders betrokken bij de jeugdafdeling, zij doen bijvoorbeeld de competitie-indeling. HSG beschikt over een bestuur dat heeft ingezet op breedteschaak. Ook een goede locatie is belangrijk. En daarmee werd de basis gelegd voor de gri die de club nu doormaakt.”
Erik Mijnheer is nog niet officieel benoemd als Bestuurslid Clubschaak. Hij is zich wel alvast aan het inwerken. Het uitreiken van de Verenigingsprijs is zijn eerste officiele handeling. In juni zal hij voorgedragen worden als Bestuurslid op de Bondsraadvergadering.
De volledige top 10 van 2017:

Plts
Vereniging
aanmeldingen
afmeldingen
saldo

1
HSG – Hilversum
44
18
26

2
S.V. Amsterdam West
41
21
20

3
DD – Den Haag
35
16
19

4
S.V. VAS – Amsterdam
47
30
17

5
HWP – Haarlem
35
18
17

6
LSG – Leiden
34
19
15

7
S.V. Houten – Houten
24
9
15

8
S.K. Vegtlust – Maarssen
28
14
14

9
Rode Lopers – Oosterhout
22
8
14

10
S.V. De Baronie – Breda
21
7
14