Dat Anne Haast met een punt voorsprong Nederlands kampioene zou worden had ze niet gedacht toen ze na drie ronden op een puntje stond. Maar vandaag viel alles op zijn plaats voor de Tilburgse en ze veroverde met 5 punten uit 7 partijen haar vijfde titel. Ondertussen had Hing Ting Lai zich na twee 25 minuten-partijtjes al geplaatst voor de finale van het Deloitte NK Algemeen ten koste van een onfortuinlijke Casper Schoppen.
 
We beginnen in dit laatste verslag met de titel! Machteld van Foreest nam tegen Haast in de slotpartij een Egelstelling in (alle stukken op de achterste drie rijen), maar er ging iets fout en ze gaf een pion om niet helemaal weggedrukt te worden. Hierna bleef Van Foreest loeren op kansen en Haast moest nog goed uitkijken, maar ze speelde heel zorgvuldig door en won.
Toen kon alleen Eline Roebers bij winst Anne Haast nog bijhalen. Zij was met zwart iets beter te voorschijn gekomen uit een opening die wel wat leek op die van Van Foreest, en nadat ze wat vroege aanvalsbewegingen van Keetman had afgeweerd leek ze zelf aan een aanval te kunnen beginnen. Maar hier ging de 15-jarige Roebers toch te doldriest te werk. Keetman kreeg onnodig en gratis een beresterke vrijpion in de schoot geworpen, en de aanval van Roebers leek veel gevaarlijker dan hij eigenlijk was. Keetman verdedigde koel en liet niet meer los; tenslotte moest Roebers de partij en haar laatste hoop op de titel opgeven.
Haast werd al kampioene in 2014, 2015, 2016 en 2017, maar mede omdat ze met Stefan Kuipers een 1-jarig dochtertje heeft, had ze niet gedacht dit jaar kampioen te zullen worden: “Ik heb in de aanloop naar het toernooi niet zo veel aan schaken kunnen werken. Dus ik ging er een beetje met een open blik in. Misschien heeft dat wel geholpen, ik voelde minder druk en speelde relaxter.” Vooraf had zij Eline Roebers de beste kansen op de titel toegedicht, “en als zij zo doorgaat zal haar dat ook zeker een keer lukken.”
Toen de strijd om de titel al beslist was gebeurden er nog allerlei gekke dingen aan de laatste twee borden. Zhaoqin Peng had tegen Anna-Maja Kazarian een pion moeten inleveren en daarna nog één. De 14-voudig kampioene vocht al een tijdje voor haar leven toen Kazarian een enorme bok schoot. Even leek het er zelfs op dat Peng, net als in de eerste ronde tegen Haast, met toren en paard tegen toren nog eens mocht proberen te winnen, maar zo ver kwam het niet: remise.
In een wildwestpartij met offerde Rosa Ratsma tegen Tea Lanchava een dame tegen een toren en loper om onder de groeiende druk uit te komen. Het lukte Ratsma vervolgens om haar stukken goed te coördineren en het werd steeds gevaarlijker voor Lanchava. Nadat de kampioene van 2012 een elegante remiseweg miste was het punt voor Ratsma.
 
Bij het Deloitte NK Algemeen was er vandaag nog één barrage voor de laatste finaleplaats: tussen Hing Ting Lai en Casper Schoppen. Lai koos in de eerste ronde (bedenktijd elk 25 minuten plus 10 seconden erbij per zet) met wit voor een obscuur variantje waarin hij toch wat pressie op de zwarte stelling kon uitoefenen. Hij bleef heel handig ‘kleine zetjes doen’ en uiteindelijk waren zijn beweeglijke paarden te sterk voor Schoppen.
In de tweede rapidpartij moest laatstgenoemde dus winnen, en de 19-jarige grootmeester kwam heel ver. Met krachtig spel kreeg Schoppen een aanval die eigenlijk had moeten winnen. Maar op het cruciale moment koos hij voor een wilde serie offers in plaats van rustig de beslissende slag voor te bereiden. Lai bleef met hangen en wurgen overeind, moest nog verdedigen in een lastig eindspel met wederzijdse tijdnood, maar forceerde op het laatste moment remise met een mooie pattruc die beide spelers iets eerder nog over het hoofd hadden gezien. Dat betekende remise, en daarmee plaatste Lai zich naast Robin Swinkels, Roeland Pruijssers en Max Warmerdam voor de finale, die van 26 november tot en met 3 december plaatsvindt in Rotterdam.
 
Als uitsmijter krijgt u vandaag twee diagrammen, van de twee grote winnaars van vandaag.
 
Haast – Van Foreest

Het beslissende moment van de nieuwe kampioene:
31.e6!
Als zwart de pion neemt (31…fxe6), slaat wit niet direct terug maar ze speelt eerst 32.Pc7! en na een damezet 33.Pxe6, waarna wit zowel de toren op d8 aanvalt als ook allerlei andere dodelijke aftrekschaaks met het paard dreigt. Van Foreest verzon nog 31…Td4 maar nu volgde 32.exf7+ Kf8 (op 32…Kh8 was hetzelfde antwoord gekomen) en opnieuw 33.Pc7!. Nu gaat het paard naar e6 met schaak, waarna zwart grof materiaal verliest. Opgegeven dus.
 
Schoppen – Hing Ting Lai

Zeven zetten eerder had Schoppen zijn koning ook al op dit veld gezet, toen de c4-pion nog op c2 stond. Dat maakt voor de volgende grap niets uit:
75…Dd6+! Die moet wit natuurlijk nemen, maar na 76.Dxd6 kan zwart geen zet meer doen: pat en remise!
 
Peter Boel