Op woensdagavond 11 maart is de verenigingsprijs uitgereikt aan Schaakvereniging De Volewijckers in Amsterdam Noord. KNSB-ambassadeur Jan Stomphorst reikte de prijs van 1.000 euro uit aan hun voorzitter / jeugdleider David Spaan. 

David Spaan (links) en Jan Stomphorst (rechts) (foto Ronald Marcelis)
David was in het voorjaar 2019 al begonnen met de nieuw opgerichte jeugdafdeling bij De Volewijckers door het benaderen van scholen voor beginnerslessen. In september heeft hij de jeugdafdeling officieel gemaakt met (inmiddels) 25 jeugdleden. De eerste reactie die we kregen bij het benaderen van het bestuur van Volewijckers was van Ronald Marcelis (extern wedstrijdleider): “Je moet David Spaan (voorzitter-jeugdleider) en Frans Reitema  (secretaris) hebben, die zijn zeer actief met de jeugd geweest”.
David geeft de credits voor het benaderen van de scholen vervolgens weer door aan Frans die enorm actief is geweest met het mobiliseren van de scholen in de wijk. 
In juli was de club ook betrokken bij het jeugdevent bij het NK volwassenen in de Tolhuistuin. Daar was ook Martin de Koning van de jeugdafdeling van Boven IJ. Ze zorgden samen voor de mobilisering van de schakende kinderen uit de wijk en brachten ook hun jeugdleden mee naar de Meet&Greet dag met de Grootmeesters.
Het team van De Volewijckers bestaat natuurlijk uit een grotere groep begeleiders. Alle credits aan het hele team die wekelijks met de jeugd actief zijn. In januari hebben al hun eigen Jeugd Grand Prix toernooi georganiseerd. Deze maand staat ook het lokale scholentoernooi voor Amsterdam Noord gepland. Dat is wat we graag zien!
De Volewijckers overwegen ook om als club deel te gaan nemen aan Schaakmatties en mogelijk nog meer eigen scholentoernooien (bv 345 scholentoernooi). Dat zouden mooie volgende stappen zijn. De club telt op dit moment in totaal 64 leden.

Top 13 van verenigingen over 2019:
 
 

Plts
Vereniging
Ledenwinst*
Toelichting

1
De Volewijckers – Amsterdam Noord
21
Jeugdafdeling gestart (19)

2
S.V. Almere – Almere
18
Een na hoogste aantal nieuwe leden (58)

3
S.V. Daniel Noteboom – Noordwijk
18
Jeugdafdeling gestart

4
S.V. Caissa – Amsterdam
16
Hoogste aantal nieuwe leden (59)

5
S.V. Krimpen a/d IJssel – Krimpen
15
Jeugd erbij, 8 leden van SO Rotterdam (opgeheven) zijn niet meegerekend

6
SC De Zwarte Pion – Lisse
15
jeugdafdeling gestart

7
SV Hoogland – Hoogland
13
39 nieuwe leden

8
S.C. Ten Boer – Ten Boer
13
16 nieuwe leden

9
S.V. IJsselmonde – Rotterdam ZuidOost
12
jeugd verdubbeld

10
S.V. De Baronie – Breda
11
25 nieuwe leden, jeugd verdubbeld

11
RSR Ivoren Toren – Rotterdam
11
24 nieuwe leden

12
SG KiNG – Tilburg
11
16 nieuwe leden

13
Boven IJ – Amsterdam Noord
11
jeugdafdeling gestart (12)

*= de verenigingsprijs wordt bepaald op grond van de ledenwinst (saldo) over het betreffende jaar, waarbij alleen hoofdleden worden geteld. Nieuw opgerichte (jeugd)verenigingen tellen het eerste jaar nog niet mee, nieuwe jeugdafdelingen bij bestaande verenigingen wel. Bij gefuseerde clubs wordt gekeken naar de ledenwinst per saldo over zowel de opgeheven club(s) als de fusie club.