Beste meisjes en vrouwen (met onderaan ook een speciaal stuk voor jongens en mannen),
Op internationale vrouwendag speciaal aandacht voor jullie, de vrouwelijke leden van de KNSB. Wat fijn dat jullie schaken en dat jullie lid van de KNSB en jullie club zijn! Jullie weten als geen ander hoe leuk onze sport is en dat je er heel veel goede eigenschappen mee opdoet zoals vooruitdenken, analytisch en kritisch denken, problemen oplossen, concentreren/focussen en beslissingen durven nemen. Maar ook dat het de creativiteit stimuleert, dat het een heel gezellige sport is, dat je zelfvertrouwen erdoor groeit en dat je het altijd en overal met iedereen kan spelen, ongeacht leeftijd, nationaliteit of gender.
Heel lang zijn de vrouwen sterk in de minderheid geweest, en was schaken vooral een mannensport, waar alleen de zusjes Polgar op hoog niveau konden meespelen. Gelukkig is dit anno 2021 niet meer zo! We hebben tal van goede voorbeelden, zowel internationaal als in ons eigen land. Denk aan Eline Roebers, die eind vorig jaar Wereldkampioen werd in haar leeftijdscategorie, de tweede Wereldkampioen die Nederland ooit heeft gehad! Denk ook aan Machteld van Foreest en Wendy Huang die internationaal tot de top van hun leeftijdscategorie horen. Denk aan de ChessQueens die met tal van activiteiten het meisjes- en damesschaak in Nederland op een hele enthousiaste wijze stimuleren. Denk natuurlijk ook aan Beth Harmon uit The Queen’s Gambit; wel een fictief personage, maar waarom zouden we in het echt niet een vrouwelijke Wereldkampioen kunnen krijgen?
Maar ook in het breedteschaak zijn vrouwen en meisjes gelukkig niet meer weg te denken. Denk aan de Schaakgodinnen, een groep schaakvriendinnen die al jarenlang bij vele schaaktoernooien in Nederland opduiken, en tussendoor veel gezellige dagen en avonden samen beleven. Denk ook bijvoorbeeld aan Conchita Dwars die al 50 jaar met veel plezier lid is van Schaakclub Dordrecht en daarmee ook van de KNSB. En wat dacht je van Nikki en de oma van Simon uit de “Simon de Schaker”- boeken van Joyce van der Meijden, die eigenlijk de beste schakers uit de boeken zijn. En natuurlijk alle jonge meiden die – nu vooral online, maar hopelijk snel weer fysiek – bij alle jeugd- en schoolschaaktoernooien aanwezig zijn.
Wat zijn we blij met jullie allemaal, maar wat zou het leuk zijn als er nog véél meer meiden en vrouwen beginnen met schaken en ook blijven schaken!
Beste jongens en mannen, op deze dag ook een speciaal woord aan jullie. Jullie weten natuurlijk ook maar al te goed hoe leuk en mooi onze schaaksport is. En we zijn ook erg blij met jullie als KNSB-lid, verenigingslid en schaakpromotor. Maar het zou – ook voor jullie – nóg leuker zijn als er meer vrouwen en meisjes zouden schaken.
Dus hierbij een oproep aan álle schaakliefhebbers: breng je vriendin/vrouw/zus/moeder/dochter/kleindochter/oma óók in aanraking met het schaken, zodat we hopelijk over een aantal jaar evenveel schakende vrouwen als mannen hebben!
Namens het gehele Bestuur & Bondsbureau (waarvan bijna de helft uit vrouwen bestaat!),
Bianca de Jong-Muhren
Voorzitter KNSB