17 maart
Op 15 maart heeft de overheid strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alle sportclubs dienen tot en met 6 april te sluiten. Dat betekent dat alle schaakactiviteiten achter het bord tot en met 6 april niet door kunnen gaan. Wij hebben alle bonden en clubs hierover ook rechtstreeks geïnformeerd.
We zijn op dit moment bezig om onze ondersteuning van online schaken te versterken, om clubs en scholen te faciliteren. Daarover berichten we in de loop van deze week.
 
 
13 maart 10:30 uur
Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus in Nederland geeft de KNSB gehoor aan de oproep van het RIVM, de overheid en NOC*NSF om alle sportactiviteiten tot en met 31 maart a.s.  af te gelasten. Daarom heeft de KNSB besloten om de KNSB-ronde van 28 maart 2020 uit te stellen. Ook andere activiteiten van de KNSB, zoals bekerwedstrijden en bijeenkomsten voor trainers- en scheidsrechtersopleidingen, worden tot en met 31 maart afgelast.
De KNSB ondersteunt de oproep van de overheid om sociale contacten sterk te verminderen. Daarom adviseren wij regionale en bijzondere bonden om alle competitiewedstrijden en toernooien uit te stellen tot na 31 maart. Wij adviseren daarnaast de clubs om alle speelmomenten (clubochtend, – middag of –avond), trainingen en toernooien tot en met 31 maart af te gelasten.
Wij informeren vandaag alle bonden en clubs ook rechtstreeks.
 
 
 
12 maart
 
Vandaag heeft Minister-president Rutte een persconferentie gehouden met daarin een aantal zaken. Zo worden tot einde maart alle bijeenkomsten met meer dan 100 personen verboden.
Voor de schaakevenementen geldt dit natuurlijk ook. 
NOC*NSF adviseert: “Wij adviseren voor heel Nederland met klem alle sportevenementen waaronder de competitie-, oefen en trainingswedstrijden af te gelasten.”. 
De plaatsingstoernooien voor het NK scholen, kunnen verplaatst worden naar mei. 
Begin volgende week zullen we bepalen wat er gebeurt met de competitie ronde van 28 maart. Deze gaat zeker niet gespeeld worden op de 28e.
 
 
 
 
 
 
De KNSB blijft de ontwikkelingen en de instructies van het RIVM en de overheid nadrukkelijk volgen.
Het bondsbureau krijgt vragen over hoe om te gaan met het virus COVID-19 ofwel ‘corona’. De KNSB volgt hierbij volledig het beleid van de Nederlandse overheid en het NOC*NSF. Ons advies is dan ook altijd om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Deze richtlijn, en vragen en antwoorden zijn te vinden op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Voor het spelen op de club en binnenlandse evenementen of wedstrijden gelden de adviezen bij griep die daar ook zijn te vinden.