Een uiterst nerveuze Max Warmerdam pakte vandaag, een ronde voor het einde, zijn eerste Nederlandse titel met een achteraf behoorlijk overtuigende remise. Een enorme mijlpaal voor de 21-jarige grootmeester uit Tegelen, gemeente Venlo: “Een jaar geleden had ik dit niet kunnen bedenken. Toen was ik nog internationaal meester.”
Hing Ting Lai pakte de beslissende partij op zijn Hing-Tings aan. Een rustige, niet actuele opening, waarin weinig tot niets aan de hand leek te zijn, gewoon zetjes blijven doen en kijken of er gaandeweg kansjes komen. In de fase na de opening leek er inderdaad iets naar boven te borrelen. Misschien had hij nog wat kunnen proberen als hij op zet 24 niet de dames had geruild, maar 24.e4!? had gespeeld. Nadat nog meer stukken werden geruild kabbelde de partij vrij rustig naar remise. Hing Ting Lai deed geen gekke dingen meer – hij vecht morgen nog voor de tweede plaats in dit kampioenschap.
De partij Robin Swinkels-Roeland Pruijssers riep na de opening – het Russisch, dat als ‘saai’ bekend staat – geen warme gevoelens op bij het publiek, maar de twee kemphanen kozen voor een zijvariant en brachten zowaar allerlei leuke grappen in de stelling. Nog in de opening, zo rond zet 8, had het allerlei wilde kanten op kunnen gaan. Toen Swinkels koos voor de lange rokade bleef het interessant, en met krachtig spel bouwde hij wat druk op nadat Pruijssers zijn dame een beetje te driest op avontuur had gestuurd. Het kostte vooral Swinkels veel tijd en toen hij zich flink moest haasten plaatste hij een pionoffer. Pruijssers tastte toe en het lukte hem vervolgens de stelling dicht te houden. Hij won uiteindelijk met een aardige slotcombinatie, en daarmee wordt morgen de strijd tussen Pruijssers en Hing Ting Lai om de tweede plaats nog spannend.
Pruijssers zei daarnaar uit te kijken. Aan het eind van de analyse achteraf legde hij nog wel een verklaring af over zijn reglementaire nederlaag van gisteren. Hij vond de beslissing van arbiter Arno Eliëns om hem een nederlaag toe te kennen na zijn autopech onterecht.
Swinkels – Pruijssers

32…Dxc3!
Met dit offer van een toren tegen een loper brengt zwart de kwetsbaarheid van de witte koning aan het licht.
33.Txd5 Lf6 34.Kc1
De enige manier om het mat op b2 of a1 te ontlopen, maar nu volgde:
34…De3+ 35.Kd1
Dekken met 35.Td2 helpt niet; na 35…Lc3 gaat er nog een volle toren verloren.
35…Dxf2
En na nog twee zetten gaf Swinkels op.
 
Uitslagen:
Hing Ting Lai-Warmerdam ½-½
Swinkels-Pruijssers 0-1
 
Stand:
Warmerdam 4 (kampioen)
Hing Ting Lai 2½
Pruijssers 2
Swinkels 1½