We mogen weer! Na het enorme succes van afgelopen jaar, kondigen wij vol enthousiasme de tweede editie van de Schaak-off aan!
Afgelopen jaar meer dan 1200 deelnemers en 85+ clubs verspreid over heel Nederland, kunnen we dat dit jaar overtreffen?
Schaak-Off
Het Schaak-Off toernooi is een landelijk schaaktoernooi voor alle schaakliefhebbers, bestaande uit lokale voorrondes bij deelnemende schaakclubs in jouw omgeving. Winnaars van deze voorrondes kwalificeren zich voor de regionale wedstrijden, waarbij tegen andere schakers uit de provincie gestreden wordt om een ticket in de landelijke eindfinale!
De Schaak-Off is voor clubs een ideaal middel om nieuwe potentiële leden kennis te laten maken met je eigen club. In 2021 kwamen er bijna 500 niet-leden op af. De Schaak-Off is voor alle leeftijden en schaakniveaus. Er hebben deelnemers van 10 en van 80 jaar meegedaan. Ook heel diverse, van nieuwe schakers die nieuwsgierig zijn naar het clubschaak tot oud-clubleden die het leuk vinden om weer wat vaker hun krachten te meten.
Ook voor Jeugd
De Schaak-Off is ook voor jeugd heel geschikt. Richt je je als club alleen op jeugd, kies dan jeugd vriendelijke speeltijden en laat weten dat je doelgroep jeugd is.
Vervolg aanbod
Bijna een vijfde deel van de deelnemers die nog niet lid waren afgelopen jaar is al lid geworden en eenzelfde deel overweegt dat. Nu willen de nieuwe schakers niet altijd direct deelnemen aan een wekelijks aanbod, maar wel een paar keer. Daarom willen we stimuleren dat clubs de nieuwe deelnemers na de Schaak-Off ook voor een volgende activiteit uitnodigen. Er is daarom een vraag toegevoegd aan het aanmeldformulier voor een vervolgactiviteit.
Hoe werkt de Schaak-Off?
Iedere deelnemende club organiseert een lokale voorronde op een gewenste avond(en) of middag in de periode van 12 t/m 25 september. De indeling geschiedt op basis van 4 kampen ingedeeld op speelsterkte met daarin 3 rondes (50 minuten per ronde). Op deze manier kan iedereen op zijn/haar niveau deelnemen. Alle winnaars stromen door naar de regionale wedstrijden en eventueel de eindfinale.
Wij helpen de clubs bij het werven van de nieuwe schaakliefhebbers middels een landelijke campagne. De inschrijving voor het toernooi vindt plaats via de Schaak-off website (www.schaakoff.nl) die door de KNSB is ingericht. Binnen deze inschrijving kan aangegeven worden bij welke deelnemende club in de omgeving hij/zij wil meedoen. De club ontvangt vervolgens tijdig deze inschrijvingen en vult ze aan met de eigen inschrijvingen om het toernooischema op te maken. De club kan zelf zoveel eigen leden en vierkampen toevoegen als ze zelf willen. Voor de communicatie is het wel handig als ook de eigen leden via de Schaakoff site hun deelname aangeven.
Alle deelnemende clubs krijgen een communicatiepakket, bestaande uit een animatievideo en enkele mailbanners, dat gebruikt kan worden voor het aanschrijven en uitnodigen van leden. Gebruik vooral ook de eigen kanalen om te werven. Daarnaast zal de KNSB op landelijk niveau digitale campagnes voeren om nieuwe schaakliefhebbers enthousiast te maken om naar de club te komen en deel te nemen aan de Schaak-Off.
Hoe kan uw club deelnemen?
Het enige dat u nu hoeft te doen is het aanmeldformulier in te vullen voor 24 juni:
Hierin worden de volgende zaken gevraagd:

 Bevestig deelname van uw club
 Naam van de club, adres, postcode en plaats
 Volwassenen en/of jeugd
 Datum van het toernooi (in de periode van 12 t/m 25 september) en starttijd
 Indicatie aantal deelnemers en maximum aantal deelnemers dat jullie kunnen ontvangen in de beoogde speelzaal.
Datum en omschrijving vervolg aanbod

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij Eric van Breugel, evbreugel@schaakbond.nl, 06-51522045
Kort na de uiterste aanmelddatum sturen we de deelnemende clubs de verdere toernooi-informatie en het communicatiepakket en gaat de werving van de schaakliefhebbers beginnen.