Op vrijdag 19 november was het tweede kwalificatietoernooi van het NK VO op chess.com. Met bijna 30 extra deelnemers en 300 in totaal streden de teams om de 6 te verdienen finale plekken. Ondanks dat 6 teams al geplaatst waren, was het drukker dan bij kwalificatie 1. Extra teams van Trinitas Gymnasium Almere, Cygnus College Amsterdam, Leidsche Rijn College, Gymnasium Novum Voorburg en de Riekjes Mavo Maarssen, zorgden voor nog meer spanning.
In categorie VO I (alle leerjaren) gingen de finale plekken naar het Leidsche Rijn College Utrecht (nieuw) en het tweede team van het Stedelijk Gymnasium Leiden. Daarachter wel stuk of 6 teams die op 3 december aanspraak maken op de twee laatste plekken.
In categorie VO II (eerste twee leerjaren) plaatste zich het Cygnus Gymnasium Amsterdam en het ook het tweede team van het Stedelijk Gymnasium Leiden zich voor de finale. In Leiden  blijken alle geode schakers op dezelfde school te zitten. Het is ze gegund. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium is met de identificatie van tovebal (Ralf Sterk) 3e geworden met 16 punten. Op basis van de hoogste individuele score is vervolgens het Stedelijk Gymnasium Eindhoven 4e geworden, Het Pontes Het Goese Lyceum 5e en het Porta Mosana College uit Maastricht 6e, allemaal met 15,5 bordpunt. Dat beloofd wat voor 3 december!
In categorie VO III ( max. 1 clubschaker) plaatsten de teams van De Passie – Wierden en Het Calvijn – Goes zich voor de finale. Het Calvijn ging op herhaling, nadat in kwalificatie 1 bleek dat een speler onterecht aan hen was toebedeeld. Nu deden ze het geheel op eigen kracht. Het Adriaan Roland Holst met kopman Guido van Hesselingen (6,5 uit 7) kwam met 19 punten nog dichtbij, maar zal op herhaling moeten. Het Gerrit Komrij en St. Michael zitten ook niet ver weg. Deze drie teams lijken op 3 december uit te gaan maken, welke teams zich bij de laatse 6 finalisten gaan scharen, maar je weet nooit. Het veld ligt heel dicht bij elkaar.
Zie hier de eindstanden van Kwalificatie 2:
VO I – alle leerjaren
VO II – eerste twee leerjaren
VO III – alle leerjaren met max. 1 clubspeler
Op 3 december (15.30-17.15 uur)  is de derde van 3 kwalificatietoernooien en wordt bekend welke 18 teams (6 per categorie) in de finale gaan uitkomen.
Extra teams of spelers zijn nog welkom. Voor meer informatie, deelnemende scholen en spelers, zie: https://www.schaken.nl/nk-schoolschaak/vo/kwalificaties/opzet-kwalificaties