Wei Yi, winnaar van het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. (©Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024)

Het 86e Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee is gewonnen door de Chinees Wei Yi. De slotdag was zondag jl. een zeldzaam en enerverend spektakel. Vier spelers eindigden samen bovenaan met 8,5 punten uit 13 ronden: de beste schaker van Nederland (en winnaar van vorig jaar) Anish Giri, Gukesh D (India), Nodirbek Abdusattorov (Oezbekistan) en Wei Yi. Een tiebreak moest vervolgens bepalen wie zich de winnaar van het toernooi mocht noemen. In de halve finale van die barrage wist Wei Yi te winnen van Abdusattorov. In de andere halve finale werd Giri verslagen door Gukesh D. Wei Yi kroonde zich in de finale uiteindelijk tot winnaar door Gukesh D te verslaan.

De tiebreak: links Giri en Gukesh, daarnaast Abdusattorov en Wei Yi. (©Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024)

“Wat een winnaar!”

Toernooidirecteur Jeroen van den Berg was erg enthousiast over het slot van het toernooi en over de 24-jarige winnaar Wei Yi: “Wat een toernooi! En wat een winnaar! Ik wil Wei Yi van harte feliciteren met de overwinning. Hij heeft een geweldig toernooi gespeeld en bleek in de tiebreak uiteindelijk de allerbeste. Prachtig om hem te kunnen toevoegen aan onze lijst met winnaars. En hierbij is hij gelijk uitgenodigd om volgend jaar zijn titel te komen verdedigen.”

Talenten met strijdlust

Toernooidirecteur Jeroen van den Berg had niet eerder meegemaakt dat er zo veel partijen in het toernooi winnend werden afgesloten. Slechts 47 van de 91 partijen bij de Masters werden remise. “Normaal worden er veel meer remises overeengekomen. Ook werd nu vaak met zwart gewonnen, wat normaal gesproken ook minder vaak voorkomt. Het tekent de strijdlust van vooral de jonge talentvolle deelnemers. Het was een toernooi om nooit te vergeten.”

Nederlanders

In de hoogste groep, de Masters, speelden drie Nederlanders: Anish Giri, Jorden van Foreest en Max Warmerdam. Anish was dus dicht bij weer een toernooizege, maar moest in de barrage buigen voor Gukesh. Anish won nog wel de eerste partij van de barrage (bedenktijd 3 minuten met 2 seconden increment per zet) en stond in de tweede partij beter. Toch ging het mis, waarna hij er in het derde vluggertje niet meer aan te pas kwam. Zo greep hij voor de derde keer in een tiebreak naast de eindzege. In 2018 was Magnus Carlsen te sterk en in 2021 was dat Jorden van Foreest.

Jorden van Foreest eindigde op de gedeelde 10e plaats met 4,5 punt. (©Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024)

Jorden van Foreest eindigde in het toernooi op de gedeelde 10e plaats met 4,5 punt. Max Warmerdam eindigde als laatste, maar wist toch 4 punten te scoren. Voor Max was dit het debuut op dit niveau. Hij deed niet eerder mee bij de Masters. Hij liet in ieder geval zien dat hij spelers uit de wereldtop aankan, maar moest vaak in de slotfase in tijdnood buigen.

Max Warmerdam wist zich goed te meten met spelers uit de wereldtop. (©Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2024)
In deze video bespreekt Robert Ris de partij uit de laatste ronde tussen Anish Giri en Max Warmerdam.

Wereldkampioen Ding Liren

De hoofdgroep was supersterk bezet (average rating 2712!), met jonge wereldtoppers en zelfs twee wereldkampioenen, de regerend wereldkampioen Ding Liren en de wereldkampioen bij de dames Ju Wenjun. Hoe sterk het veld was? Dat blijkt wel uit het feit dat Ding Liren genoegen moest nemen met de 9e plaats met 6 punten.

Wereldkampioen Ding Liren. (©Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024)

Challengers

De 17-jarige Leon Luke Mendonca uit India werd winnaar van de Challengers met een prachtige score van 9,5 punten uit 13. Mendonca kwalificeert zich hiermee voor de Masters bij de aankomende editie van het toernooi in januari 2025. Toernooidirecteur Jeroen van den Berg: “Het Tata Steel Chess Tournament staat bekend om het feit dat niet alleen de absolute wereldtop wordt uitgenodigd, maar juist ook om het feit dat jonge talenten bij ons een kans krijgen zich te bewijzen. Leon Luke Mendonca is een dergelijk groot talent, die het bij zijn eerste deelname direct waarmaakt. Hij verdient absoluut een plek in de Masters volgend jaar.” Van de Nederlanders in de groep Challengers eindigde Erwin l´Ami het hoogst: Erwin werd gedeelde 4e met 8,5 uit 13.

Erwin l’Ami, hier tegen Liam Vrolijk, was de beste Nederlander bij de Challengers. (©Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024)

Qualifiers

Elk jaar is ook de vraag wie in het toernooi van het jaar erop mag meedoen bij de Challengers. Volgend jaar zullen we IM Arthur Pijpers bij de Challengers zien, want hij won de hoogste amateurtienkamp met 6.5 uit 9.

Chess on Tour

Het is traditie dat één ronde van de hoogste groepen op een bijzondere locatie ergens anders in Nederland wordt gespeeld. Dit wordt ‘Chess On Tour!’ genoemd. Dit jaar was dat de 9e ronde op dinsdag 23 januari. De Masters (14 spelers) en Challengers (14 spelers) schaakten die dag in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Het filmpje hier onder is een aftermovie van de schaakdag in het Circustheater.

Filmpje: aftermovie Chess on Tour.
Filmpje: interview met toernooiwinnaar Wei Yi.