Op 14 oktober 2017 was het wereldschaakdag. Onder de noemer Global Chess Festival, is de best schakende vrouw ter wereld, Judith Polgar, drie jaar geleden een actie gestart om jaarlijks zoveel mogelijk mensen met schaken in contact te brengen op één dag. In Budapest was het één​ groot spektakel met vele onderdelen. Jeroen van den Berg, toernooidirecteur van het Tata Steel Chess Tournament, was ter plaatse om alles mee te maken (zie fotoreportage). 
Nederland deed voor de tweede keer mee met verschillende schaakevenementen. In Rotterdam in het Erasmus Sports Centre werd het Huttontoernooi gespeeld, het nationale kampioenschap voor jeugdteams van de regionale bonden en werd er een speciale wedstrijd georganiseerd tussen de jongste en de oudste nog actieve schaker in Rotterdam.
De  wedstrijd ging tussen de 7-jarige Oscar Verwer (Pupillenkampioen van de Rotterdamse Schaakbond) en de 97-jarige Wim Witvliet (oudste nog actieve lid van Rotterdam Schaakbond). De voorzitter van de KNSB, Marleen van Amerongen, deed de eerste zet. De jonge Oscar ging vol voor de aanval, de iets oudere Wim verdedigde knap. Na het ruilen van de dames stelde hij remise voor, hetgeen door Oscar werd aangenomen. 
Onder de slogan #chessconnectsus werd er op sociale media succesvol aandacht voor de wereldschaakdag gegenereerd. De wereldschaakdag zal voortaan elke tweede zaterdag van oktober worden gehouden, de volgende is op 13 oktober 2018.